Vårdskandal i Töre
Svårt cancersjuka Inger Nilsson-Andersson vårdas i hemmet av sin make. Under snart en månads tid har hon inte kunnat duscha eller ens ta sig in på toaletten för egen maskin. Orsaken är att kommunen inte boendeanpassat parets bostad trots upprepade påtryckningar. - Det är fruktansvärt hur de kan behandla människor, vi får bara svaret att vi får vänta på vår tur, men det här är ohållbart, förklarar maken Anders Nilsson.
Foto:
En tung och svår cellgiftsbehandling inleddes i Umeå. Under behandlingen drabbades även maken Anders av en lindrig hjärtinfarkt. Den sista tiden före hemfärden vårdades Inger på Sunderby sjukhus och det var redan där maken började jobba för att få deras hus boendeanpassat.- Jag ville hela tiden att Inger skulle få ligga kvar i Sunderbyn tills vårt hus var åtgärdat. På så sätt hade hon åtminstone haft möjlighet att sköta sin hygien, men på sjukhuset svarade de mig att hon inte kunde ta upp en vårdplats när hon av läkare fått bedömningen att hon kunde vårdas i hemmet, berättar Anders Nilsson. Tyst från kommunen
För cirka en månad sedan kom paret tillbaka till bostaden i Töre. Med hjälp av en distriktsköterska gjordes bedömningar vad som behövde åtgärdas för att Inger skulle kunna vårdas i hemmet. Brådskande var att få bort den höga tröskeln in till badrummet och att ta bort duschkabinen och bygga en så kallad öppen duschplats. åtgärdsbedömningen lämnades in till kommunen och sedan blev det tyst.Inger har under den senaste månaden blivit sämre, små tumörer sprider sig efter armar och ben och gör huden så skör att den spricker upp. Hennes ben orkar inte bära henne och det gör att hon tillbringar mycket tid i sängen och har nu även fått liggsår. Törs inte lämna sin fru
Maken Anders törs inte lämna hennes sida och sover på soffan bredvid hennes säng. Paret har hjälp av Anders 77-åriga mamma som lagar all mat och ser efter Inger när Anders skyndar sig till affären. Till veckan har de blivit lovade en personlig assistent vilket de alla är tacksamma över. Anders anser att det är konstigt hur pappersexercis kan gå undan i ett fall men inte när det gäller den personliga hygienen. Inger beskriver hur hon gett upp och inte orkar hålla reda på allt som ska ordnas och som hon upplever att de måste bråka sig till.Det är maken Anders som får föra all kontakt med olika myndigheter. För att få en ramp till huset så att Inger kan ta sig in och ut ringde han direkt till kommunens entreprenör som kom ut under en söndag och ordnade det.- Det jävliga är att jag inte får göra ombyggnationerna själv utan måste vänta på att kommunen gör det. Under tiden tvingas jag sitta och se att Inger inte mår bra, det är hemskt hur människor blir behandlade i dag, säger han."Ni måste vänta på er tur"
Han ger stor eloge till sin 77-åriga moder, Karin Pettersson, som stöttar paret så gott hon kan.- Det är fruktansvärt som de blir behandlade, säger en något fåordig men pigg 77-åring.Enligt paret Nilsson-Andersson har de ringt ansvariga på kommunen flera gånger i veckan för att någonting ska hända. Telefonsamtal som bara resulterat i samma standardsvar. - De säger att vi måste vänta på vår tur men jag anser att vi inte rimligtvis kan vänta längre, det här är inhumant, Inger måste kunna ta sig på toaletten och ta sig en dusch. Saker som jag själv åtgärdat på några timmar har vi väntat på ska åtgärdas i flera veckor nu.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!