Töres framtid finns på skolan

Skolan i Töre är ett måste för bygdens överlevnad. Två som brinner för frågan är föräldrarna Erika Carlberg och Camilla Lindqvist som gärna ser en friskola i byn.
- Det skulle öppna stora möjligheter för vårt samhälle, säger Camilla Lindqvist.

TÖRE2007-02-21 06:00
Erika Carlbergs högsta önskan är att hennes tre barn ska få möjligheten att växa upp i den trygga miljö som hon själv hade som elev på skolan i Töre och att de sedermera ska kunna bo kvar på hemorten om de vill.
Hennes engagemang började när förskolan i Töre kom upp på tapeten, åtta barn stod i kö och två fanns på väntelista för omplacering men några platser fanns inte att tillgå.
Även Camilla Lindqvist engagerade sig och sedan dess har bollen varit i rullning.

Agerar för högstadiet
Vid ett möte med dåvarande ordförande för barn- och grundskolenämnden i Kalix, Erik Söderlund (mp), föreslog han möjligheten att bilda ett föräldrakooperativ som ansvarade för barnomsorgen och därmed var tanken på alternativa lösningar väckt.
Kampen har sedan kommit att omfatta även de äldre barnen eftersom kommunen aviserat en eventuell nedläggning av högstadiet. Avseende högstadiet framför de två sina tankegångar som privatpersoner, skolan har ett skolråd som talar för sig, påpekar de.
Men tanken på att högstadiet kan försvinna har fått dem att agera. Bland annat har de kontaktat de ansvariga för Norrskenets friskola i Luleå som medverkat vid ett offentligt informationsmöte om deras verksamhet, en intresseanmälan har också gått ut till föräldrarna i Töre.
I dag har skolan 217 elever varav 87 stycken går på högstadiet. Nästa år minskar de med tio elever och året därpå kommer det också att ske en minskning, sedan vänder det igen. Därför är det viktigt att agera i tid, säger Erika Carlberg.
- Kommunen accepterar inte en kortsiktig nedgång. Därför måste vi agera. Det är en trygghet att ha en skola med elever från förskolan till klass nio, säger Erika Carlberg.

Minskad köpkraft
Utöver tryggheten för barnen har skolan stor betydelse för Töres framtid, säger Camilla Lindqvist.
- Försvinner högstadiet minskar inflyttningen och därmed också köpkraften. 70 elever som i snitt handlar för 20 kronor per dag ger 500.000 kronor i köpkraft per år, det betyder mycket för handeln, säger Camilla Lindqvist.
Camilla Lindqvist är inflyttad till Töre - Erika Carlberg är född och uppvuxen på orten, men synen är densamma.
- Töre är en bra plats att bo på. Vår önskan är att våra barn och barnbarn ska få möjlighet att bo kvar här.
<A href="http://www.kuriren.nu/GEN_Utmatning_Ettan.asp?CategoryID=2764&amp;ArticleID=1441547&amp;ArticleOutputTemplateID=125&amp;ArticleStateID=2"><STRONG>Trenden har vänt</STRONG></A><BR><STRONG><A href="http://www.kuriren.nu/GEN_Utmatning_Ettan.asp?CategoryID=2764&amp;ArticleID=1441543&amp;ArticleOutputTemplateID=125&amp;ArticleStateID=2">"Att vara företagare är enbart positivt"</A></STRONG>
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om