Macken i Töre - en matmagnet

Middag på macken? Vägkrogen Roady i Töre har blivit en snackis och ett populärt matstopp.

Skön miljö. Restaurangen är nyrenoverad 2012.

Skön miljö. Restaurangen är nyrenoverad 2012.

Foto: Roland S Lundström

TÖRE2014-11-26 06:00

Fördomar säger att vägkrogar inte är någon livad kulinarisk upplevelse. Men på lilla orten Töre, ett stenkast från E 4 mellan Råneå och Kalix finns undantaget som blivit ett samtalsämne. Nu vallfärdar kunder från när och fjärran till krogen som ligger vägg i vägg med bensinmacken. Hela komplexet med bensinstation, restaurang och motell drivs av familjen Rickard och Camilla Lundbäck från bygden.

Verksamheten har varit i familjeregi i många år men nu är det makarna Lundbäck som driver det hela och på sitt eget sätt. Bland annat är vägkrogen kravcertifierad och mycket av råvarorna köps in lokalt. Man gör till och med sitt eget bubbel av Töres erkänt goda vatten.

– Vi tycker det är viktigt att kunna samarbeta och dra nytta av varandra i bygden och att behålla pengarna i Norrbotten, säger Rickard. Att köpa in lokala råvaror blir en aning dyrare men det vägs upp av den höga kvaliten som uppskattas av kundkretsen menar han. Och faktiskt såpass att man måste boka bord för att få plats.

– Vi tar kött från en gård i Morjärv och grönsaker, ägg och jordgubbar från Nyborg, sylt och löjrom från Kalix och potatis från Sangis. Om någon hade odlat här i Töre hade vi kunnat köpa in härifrån också, säger Rickard.

Företaget i sin helhet har 20 anställda. Fyra kockar serverar allt från husmanskost till á la carte oavsett om det är lunch eller afterwork.

– Scnitzel, lövbiff och entrecote har vi producerat själva. Det ger ett mycket godare resultat säger restaurangchefen Anton Wallin och kocken Mattias Bergström som tycker det är roligt att få jobba med närproducerad kvalité. Krogen har också byggt ett miljösmart system där man kan återvinna överskottsvärmen från kylar och frysar och därigenom spara många sköna kilowattslantar.

En stor del av kunderna kommer från transportsektorn. Chaffisar som både äter, tankar och bor på anläggningen.

– Vi ligger bra till tidsmässigt för chaufförerna, deras körtid är ju reglerad så att de måste ta sin vila, mat och sovklockan ringer när dom kör in i Töre.

Från Kalix, Råneå och Luleå kommer också många bokningar från folk nyfikna på den nya" innekrogen". Och för Töres företagare har stället stor betydelse.Trots att orten är liten så kan man bjuda sina kunder på en fullfjädrad krog.

Framtidsplaner finns men är inte satta på pränt ännu:

– Det vore kul att kunna bygga på en våning med inglasning ut mot vattnet, drömmer Rickard Lundbäck.

Roady i Töre

Töre har cirka 1200 invånare och går nu från avveckling till utvecklingsbygd

Restaurangen som även har catering, har plats för 50 gäster och har fullständiga rättigheter.

Vissa dagar omsätter man antalet matgäster 4-5 gånger

Populära rätter är Roadyburgare och älgfärsvallenbergare och renskav

Femton av råvarorna är kravcertifierade.

Tre ton kött köps lokalt från Morjäv

Krogen fick Kalix kommuns miljöpris 2013

och blev Årets landsbygdsföretag 2012.

Man gör sitt eget "Loka" av det kommunala vattnet vilket sparar tunga lyft och pengar

Fairtrade och Kravkaffe serveras genomgående.

Roady har en hemsida under uppbyggnad

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!