Kvinnor efterlyses

Deltidsbrandkåren i Töre går på knäna på grund av för lite personal. Men det handlar inte om ointresse från Töreborna, snarare tvärtom.
- Vi har många sökande men tyvärr arbetar de inte på orten och då är det omöjligt, säger Erik Ström, brandförman vid deltidsbrandkåren i Töre.

TÖRE2007-01-09 06:00
2006 har varit ett år fyllt av pusslande med scheman för Erik Ström. På stationen arbetar 17 brandmän uppdelade på tre grupper om fem personer i vardera som har beredskap var tredje vecka. Stundtals kan det vara svårt att lösa beredskapen eftersom vissa av dem arbetar skift i Luleå och Kalix, ett sätt är att nyttja de två övriga, enligt Erik Ström. I övrigt handlar det mycket om att byta skift med varandra för att få det att fungera.
- Varje dag är det något som ställer till med pussel i schemat, en sjukskrivning i december innebar att två personer fick gå in och dela på hans timmar, säger Erik Ström.
Tack vare personal som är villig att hjälpa varandra har verksamheten fungerat, men i längden kan det inte fortgå, det tär på de som har sitt arbete i Töre och får stå redo nästan varje dag om larmet skulle gå, anser Erik Ström. Han får medhåll av Arto Koivumaa, räddningschef vid Östra Norrbottens Räddningstjänstförbund.
- Vi klarar oss inte utan räddningstjänsten i Töre. Den fyller en viktig funktion inte minst på grund av närheten till E4 och E10 där trafiken ökar, därför måste vi hitta en lösning på problematiken, säger han.

Söker lösningar
Under januari inleds därför ett projekt med syfte att hitta lämpliga lösningar. En är att locka fler kvinnor att söka till verksamheten, anser Erik Ström.
- Vi är inga stålmän, det ställs vissa fysiska krav på rökdykare men det är inget som är omöjligt för en tjej att klara av, säger han.
I Töre finns många kvinnor anställda dessutom har flera av dem sjukvårdsutbildning, vilket också är en fördel, enligt Erik Ström.
- Många av våra larm är trafikolyckor och vi är ofta på plats minst tio minuter innan ambulansen vilket innebär att vi måste ge första hjälpen.
Hans förslag är att representanter från räddningstjänsten besöker arbetsplatserna i Töre och informerar kvinnorna om arbetet.
- Idén är bra. Tyvärr har det visat sig att tjejerna har haft svårt att klara av de fysiska testerna men vi välkomnar alla tjejer som vill söka till oss, säger Arto Koivumaa.
I april ska projektgruppen vara klar med sitt arbete.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om