- Jag snickrade kistan efter en bild från en broschyr från begravningsbyrån. Om jag hade köpt den via byrån hade jag fått punga ut med runt 16.000 kronor. I stället kostade kistan oss 2.000 kronor.
- Begravningar ska inte vara "business", det känns otäckt, säger kyrkoherden i Töre, Malte Wikström.
Sista mötet
Under våren 2008 dog Bengt Åke Strands pappa. Han dog på ett äldreboende och Bengt Åke med syskon kom i kontakt med en lokal begravningsbyrå i Kalix som ville förmedla begravningstjänster till familjen.
- Jag visste egentligen inte mycket då och jag var dit på ett första möte. Det blev också det sista mötet eftersom jag tidigt bestämde mig för att snickra kistan själv, säger Bengt Åke Strand.
Men Bengt Åke Strand visste, genom att han fått information från kyrkoherden i Töre Malte Wikström, att många arrangemang kring begravningar är fullt tillåtna att sköta på egen hand.
- Det är egentligen bara graven man inte får gräva själv, resten kan man sköta på egen hand, säger Bengt Åke Strand.
- Det stämmer. Och det är faktiskt så att människor inte känner till de rätt så "öppna" reglerna kring begravningar, säger kyrkoherde Malte Wikström.
Natursten
- Gravstenar är ett bra exempel på det. Man får använda natursten och ombesörja det själv. Man behöver inte heller nyttja begravningsbyråer för dyra blomsterarrangemang, säger kyrkoherden.
Sagt och gjort. Strand byggde en egen kista till sin pappa, han utgick från begravningsbyråns bilder.
- Kistan jag gjorde är mycket bättre. Jag har använt massivt trä och inte folielaminerad spånskiva som kistföretagen använder. Jag gjorde kistan på två dagar och det var ett arbete som kändes viktigt.
- Att göra en kista till en anhörig ger ett mervärde. Jag kände att jag tagit hand om honom ända till sista vilan.
"Känner mig ledsen"
Kyrkoherde Wikström förrättade begravningen och minns den som något extra.
- Jag minns begravningen som vacker. Personlig och fin. En begravning ska inte behöva kosta 30.000 kronor. Jag känner mig ledsen när jag hör gamla, vithåriga tanter som funderar på om de har råd "att komma i graven". Det känns inte bra. Begravningar ska inte vara business. Men det är starka ekonomiska krafter som styr och därför är det bra att människor får
information om att det finns alternativ som kan vara precis lika värdiga, säger WIkström.
Bengt Åke Strand gjorde på samma sätt när det ett år senare var dags att ta farväl av mamma.
- Hon fick en kista som jag gjorde mer feminin. Den var skräddarsydd för mamma, precis som den första var för pappa, säger han.