Från rivningshotat till en plats där framtiden planeras

Hyreshuset på Köpmanvägen 19 i Töre skulle rivas - nu sjuder där av liv, rörelse och framtidsplaner. "Det är ett helt annat Töre i dag än det var förr, det här huset blev vändpunkten" säger Kristina Enholm, ordförande i Törebygdens Framtid.

De är med i arbetet för att utveckla Töre.
Från vänster Tymur Vladymyrskiy, Samir Vladymyrskiy, Bo Wallsten, Marianne Myrberg, Kristina Enholm, Senait Gidey, Merci Michael, Natalia Protasova, Yeliz Gül, Karin Lundström, Erling Lundh, Fatuma Elias och Sergei Knysh.

De är med i arbetet för att utveckla Töre. Från vänster Tymur Vladymyrskiy, Samir Vladymyrskiy, Bo Wallsten, Marianne Myrberg, Kristina Enholm, Senait Gidey, Merci Michael, Natalia Protasova, Yeliz Gül, Karin Lundström, Erling Lundh, Fatuma Elias och Sergei Knysh.

Foto: Lotta Nilsson

Töre 2022-06-22 08:30

Törebygdens Framtid har tillsammans med andra föreningar och organisationer tagit initiativet till projektet Knutpunkt Norrbotten, som syftar till att över tid etablera Töre och närområdet som utgångspunkt och mötesplats för besökare i regionen.

– Töres läge i mötet mellan E4 och E10 är ett strategiskt läge där i praktiken huvuddelen av all turisttrafik i länet förr eller senare passerar eller stannar. Det här är enda korsningen i Sverige där Europavägar möts som inte är utbyggd, tänk om vi kunde samla bensinstation, restauranger, hotellrum och butiker i knutpunkten, säger Erling Lundh, en av många eldsjälar som är med i arbetet för att utveckla bygden.

De har samlats hos ABF på Köpmanvägen 19, hyreshuset som stiftelsen Kalixbo avsåg att riva innan de kovände och sålde.

I huset finns nu, förutom de boende och ABF, bland annat ett café och en tatuerare. En frisör kan vara på gång, fotvård finns bland önskemålen.

– Det är ett helt annat Töre i dag än det var förr, det här huset blev vändpunkten, säger Kristina Enholm.

– Det finns ett väldigt fint samarbete mellan föreningarna, säger Karin Lundström, verksamhetsutvecklare ABF Norr, hon säger också att ABFs nya lokaler i huset mitt i centrum av Töre medför att det är lätt för människor att titta in spontant.

De berättar att de villor som kommer ut till försäljning snabbt blir sålda men att det lyckligtvis finns 42 byggklara tomter i området.

23 nya barn ska in i förskolan till hösten och Kalix kommun lär jobba för den nya avdelningen som krävs.

Sista onsdagen den här månaden drar Seglardagar i Töre i gång, det är en festlighet som för första gången i år utöver Midsummersail engagerar lokala företag och föreningar, hantverkare, konstnärer och artister i allt från musikcafé och Töre Hamnfestival till utställningar och öppet hus i centrumaffärerna i ett flera dagar långt program.

Ubåtsmuseet öppnar också för guidning, även om några grupper redan fått det.

– Intresset för ubåten och museet är stort, säger Marianne Myrberg.

Midsummersail, som beskrivs som Östersjöns tuffaste och längsta seglartävling från dess sydligaste punkt Wismar i Tyskland till dess nordligaste som är i Töre, har drygt 60 startande och de snabbaste båtarna väntas anlöpa Töre hamn omkring den 26 eller 27 juni.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!