En sockerbagare i modern tappning
nnn Håkan Johansson är en modern sockerbagare. Han har packat in sin mobiltelefon i plast och sköter sina bokningar via SMS. Dessutom är han Europamästare och yngst i bagarlandslaget. nnn I dag bjuder han på sina bästa julbaksrecept.
bagare. Håkan Johansson är yngst i Bagarlandslaget och kung över julbaket. Foto FREDRIK SANDBERG/SCANPIX
Foto:
Håkan har bakat på allvar sedan han var 15 år och började jobba extra på ett bageri hemma i Falkenberg. 2002 vann han SM för unga bagare och gick vidare till EM. Numera finns han i Stockholm på Café Gateaus bageri där han bland annat förser kedjans butiker med vidunderliga surdegsbröd och oemotståndliga saffransbullar.Kort sagt - Håkan Johansson brinner för att baka.-Det är så härligt att få göra allt från grunden varje dag. Man följer processen från början till slut. Och så finns det hur mycket som helst att lära sig hela tiden. Tiderna är väl inte det roligaste, men annars är det världens bästa jobb.Vi bjöd in honom till vårt kök och fick oss en lektion i riktig bagarkonst. Det var det här med tid och bra ingredienser ... -Man ska knåda, vispa och blanda länge, mycket längre än vad folk tror. Och alltid använda smör i stället för margarin. Helst ekologiskt mjöl, det blir mycket bättre.Bagare mäter alltid upp ingredienser i gram i stället för deciliter, eftersom det blir mer exakt. I Håkans recept här nedan har vi angivit båda delarna, men han rekommenderar en digitalvåg.Och expertens bästa råd för att undvika torra lussekatter är att inte baka dem så länge. Bullarna blir nämligen klara innan de får färg. Hellre bleka men saftiga bullar.-De är godare om de är lite degiga. Och så får man ju inte snåla på smöret förstås. Men vill man vara lite nyttigare kan man byta ut hälften mot kesella eller yoghurt.Håkan vill gärna påverka folk att börja baka. Han gläds åt trenden att allt fler börjar uppskatta småbagerier igen och hellre köper nybakat bröd i stället för fabriksbakat butiksbröd.-Det bakas för lite i dag. Hembakat är trots allt det bästa som finns. Jag äter minst tre bullar varje dag. Det är ju så gott.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!