Tjänstejobben: en lågt hängande frukt

Fler borde vara beredda att betala för olika sorters tjänster.

Fler borde vara beredda att betala för olika sorters tjänster.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Politik2017-07-12 17:25
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

De lågt hängande frukterna är mer eller mindre redan plockade.” Det är Sven-Otto Littorin, arbetsmarknadsminister i den borgerliga regeringen 2006-2010, som skriver detta i ett flitigt delat Facebook-inlägg. Littorin resonerar kring hur de många nyanlända flyktingarna ska komma in på arbetsmarknaden. Men det handlar inte bara om flyktingar. Vad människor ska jobba med när allt fler uppgifter digitaliseras är långt ifrån bara en fråga om invandring.

Därför är det välkommet att personer som Littorin lyfter upp frågan om hur framtidens samhällskontrakt och arbetsmarknad bör utformas. Men stämmer det ens att de lågt hängande frukterna är plockade? RUT-avdraget har gett 10-15 000 nya jobb, nu behövs det kanske 10-20 gånger fler arbeten för att få in alla nyanlända flyktingar på arbetsmarknaden, menar Littorin.

Nej, det finns säkert inga enkla lösningar, men har vi verkligen nått gränsen för tjänstejobb till privatpersoner? Jag betvivlar det.

Det är bara några månader sedan jag själv fick höra talas om appen TipTapp där privatpersoner kan få hjälp att transportera saker till tippen. I skrivande stund ligger det, norr om Borlänge, endast ett uppdrag i appen. Men det finns rimligtvis många även i Sundsvall, Östersund, Umeå och Luleå som vill bli av med trädgårdsavfall eller gamla möbler.

Eller ta plattformen Taskrunner där personer kan få hjälp med exempelvis montering av IKEA-möbler, flytt eller enklare hantverksjobb. Den fungerar främst i Stockholm och inte ens där förmedlas särskilt många uppdrag. Än. För återigen finns det rimligtvis många personer som behöver den typen av hjälp, men som bara inte känner till att möjligheterna finns.

För egen del har jag de senaste åren utfört en rad olika uppdrag inom den så kallade gig-ekonomin. Mitt intryck är att man bara behöver skrapa lite på ytan för att upptäcka olika uppgifter som människor är beredda att betala för. Mitt senaste uppdrag är att hjälpa en granne med en websida och att sortera ut prylar. Kanske inte världens enklaste jobb. Men å andra sidan är det uppgifter som det kommer att ta tid innan robotar kan utföra.

Detta är sannolikt bara en pusselbit bland många. Men om 10 000 fler kan få en inkomst på detta sätt är det bättre än inget. Det handlar säkert både om vanor och regelverk. I Skatteverkets information om RUT-avdraget nämns exempelvis både ”bortforsling av trädgårdsavfall” och ”omstrukturering av hemmiljön” under tjänster som inte ger något avdrag. För att ta en lågt hängande frukt.