Anna Lindh Wikblad: Inte läge för "ensam är starkast"

I samband med den tillväxt som Luleå och Boden står inför har frågan kring kompetensförsörjning blivit central. Nu har kommunerna skapat ett gemensamt projekt för att lösa utmaningarna som de nya etableringarna innebär.

"Genom samverkan mellan kommunerna kan vi på bättre och effektivare sätt hitta lösningar", säger Anna Broström, förvaltningschef på Arbetsmarknadsförvaltningen i Luleå.

"Genom samverkan mellan kommunerna kan vi på bättre och effektivare sätt hitta lösningar", säger Anna Broström, förvaltningschef på Arbetsmarknadsförvaltningen i Luleå.

Foto: Pär Bäckström (ARKIV)

Tillväxtmarknad2021-06-28 12:00

– Med ett så stort kompetensbehov som Norrbotten står inför är det inte läge för ”ensam är starkast”, utan Boden och Luleå måste samverka och samarbeta för att lösa frågan. Vi är helt beroende av varandra, säger Anna Lindh Wikblad, kommundirektör i Luleå kommun.

Projektet inleds i augusti 2021 med en förstudie som syftar till att undersöka vilka nya arbetstillfällen som de nya etableringarna medför. Detta ska ge underlag till att nå projektets huvudsakliga mål – att hitta en helhetslösning för att få människor att flytta till och/eller stanna kvar i regionen. Genom att samverka kommunerna emellan tror Anna Broström, förvaltningschef på Arbetsmarknadsförvaltningen i Luleå, att man enklare kan hitta denna lösning.

– Vi behöver ett helhetsperspektiv när det gäller kompetensförsörjningsfrågan kopplat till etableringar och den rörlighet som det genererar på den redan befintliga arbetsmarknaden. Istället för att försöka lösa behoven själva tar vi i arbetsmarknadsregionen Luleå - Boden kraft från varandra för framtidens kompetensförsörjning i Norrbotten, säger Anna Broström.

Eftersom de nya etableringarna inte bara kommer att ge upphov till direkta arbetstillfällen handlar projektet även om att undersöka vilka indirekta arbetstillfällen som uppstår när invånarantalet i kommunerna ökar, exempelvis inom den kommunala sektorn. 

– Vi är två kommuner med stora pensionsavgångar men också nya etableringar med stora behov av personalresurser. Vi behöver hjälpa varandra med att hitta lösningar och därför vi behöver rikta insatser till detta. Det handlar inte bara om att lösa frågan där vi befinner oss nu, utan se på kompetensförsörjningsbehovet i Boden och Luleå på lång sikt, säger Magnus Åkerlund, förvaltningschef på arbetsmarknad och utbildningsförvaltningen i Bodens kommun. 

Genomförandet av projektet inleds under 2022, och tanken är att man då ska utgå från en kompetensförsörjningsmodell som skapats av projektet Kompetenslotsen vid arbetsmarknadsförvaltningen i Luleå Kommun. 

– Kompetenslotsens modell har visat sig vara effektiv och går även att applicera i ett större sammanhang som exempelvis den stora satsningen mellan Luleå och Boden, säger Anna Broström, förvaltningschef på arbetsmarknadsförvaltningen vid Luleå kommun. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!