”Mer textil åt folket”

I veckan arrangeras Craft week på Sunderby folkhögskola. En vecka fylld av kurser, workshops och föreläsningar inom textilområdet. Duo träffade Helena Löfgren som är kvinnan bakom det hela.

Textilfrälst. Helena Löfgren arrangerar textilveckan Craft week som just nu pågår på Sunderby folkhögskola.

Textilfrälst. Helena Löfgren arrangerar textilveckan Craft week som just nu pågår på Sunderby folkhögskola.

Foto: Josefin Wiklund

Textil2016-10-01 06:00

Vad är Craft week?

– Det är en gammal idé som jag haft länge eftersom jag tycker om textil. En gång råkade jag säga det till en som visade sig vara ordförande i Kviltföreningen Rikstäcket, Marianna Aittmaa. Hon ringde ett år senare och sa att de tänkte lägga årsmötet på Sunderby folkhögskola och frågade om vi skulle ha lite kurser i samband med det. Vi började jobba med den här veckan för ett år sedan. Min plan är att vi ska fortsätta med det här fler år, även om inte Rikstäcket kan vara med. I år är temat kvilta, färga och återbruka.

Vad är det som händer här i veckan?

– Det är flera workshops varje dag som man kan droppa in på gratis. Sen är det tre föreläsningar och runt 20 förbokade kurser, men dörrarna till dem är öppna så att man kan gå in och titta. Vi har också en minimässa med företag som säljer tyger och dessutom flera utställningar – det har bombats med kviltar här!

Varför återbruk?

– Återbruk ligger i tiden, det är spännande. Man måste tänka annorlunda kring textil och hur vi använder våra resurser – det är ju så mycket slit och släng nu för tiden. Sen drar det igång fantasin också. Men kviltning å andra sidan är ofta väldigt precist. Man planerar vad man ska göra och följer kanske en given mall, det är mycket mätande. Men det är ju också spännande och det blir en spännande kombination.

Färg är också en del av temat, hur då?

– Det blir kurser i att färga tyg på olika sätt. Bland annat shiburi som är en japansk batik- och vikteknik som ger precisa geometriska mönster, afrikansk batik som är en reservagemetod, vanlig doppbatik och stämpeltryck. Det kan vara kul för kviltarna – om man saknar ett tyg kan man göra det själv.

Finns det någon workshop du tror kan bli extra rolig?

– Ja, textila skulpturer och soft cut, och sen är Katarina Evans här hela måndagen och har workshops i återbruk och det kan nog bli spännande. Även skänka-sy-blocket kan bli kul, det finns en symaskin och instruktioner och så får de som vill lämna sitt bidrag. Sedan sys allt ihop till ett stort lapptäcke som visas upp på en utställning.

Vad är det som gör att du gillar textil?

– Det är fascinerande på alla sätt och vis. Man kan göra allt med textil, textil är som ”da shit”! Det är väldigt formbart, hårt, mjukt och väldigt användbart, det kan vara en tavla och så klipper jag sönder det och så blir det något annat – jag tror att det är det.

Ska man kalla det som pågår här för slöjd?

– Jag tror inte att man kan benämna det på något vis, det är upp till skaparen. Vill man att det ska vara hemslöjd så gör man det till hemslöjd, vill man att det ska vara fri konst så blir det fri konst. Det är det som är så coolt, det blir en mix.

Varför arrangerar ni Craft week?

– Den här skolan kan vara en plats för så många fler. Det är viktigt att vi bjuder in allmänheten, om än bara för en dag.

Vad ser du själv mest fram emot?

– Min förhoppning är att det kommer mycket folk, såna som tycker att det är kul att det händer något med textilt tema. Det jag skulle önska är att man har en skön känsla i magen när man går härifrån och tänker: ”Gud var kul, det här vill jag göra mer”.

Har textilhantverk fått ett ­uppsving på senare år?

– Ja, lite grann, men det behövs mer. Mer textil åt folket!

Helena Löfgren

Ålder: 44.

Gör: Chef för avdelningen Korta kurser på Sunderby folkhögskola.

Bor: Villa i Sunderbyn.

Familj: Sambon Petri, 45, barnen Kajsa, 20, Petter, 18, och Kalle, 12, och hunden Plexus.

Aktuell: Arrangör och initiativtagare till Craft week som pågår till och med onsdag på Sunderby folkhögskola, ett samarbete mellan folkhögskolan och föreningen Rikstäcket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!