EU och USA vill öka trycket på Iran

USA och EU-trojkan satte i dag in en diplomatisk offensiv för att få ryskt och kinesiskt stöd för att ta frågan om Irans program för anrikning av uran till FN:s säkerhetsråd.
Samtidigt kom rapporter om nya miljardavsättningar till kärnkraft i Iran.

Teheran/London2006-01-16 03:50


Enligt en statlig iransk radiostation har regeringen i Teheran avsatt motsvarande 1,7 miljarder kronor för att bygga landets andra och tredje kärnkraftverk. Irans första kärnkraftverk, som med rysk hjälp redan byggs färdigt, ska enligt regeringens planer startas senare i år.

Iran siktar på att i framtiden bygga ytterligare 20 kärnkraftverk och har fått löfte om hjälp från Ryssland för några av dem.

Samtidigt träffade den tyska förbundskanslern Angela Merkel på måndagen president Vladimir Putin i Moskva, medan toppdiplomater från USA, Kina, Ryssland och EU-trojkan - bestående av Frankrike, Storbritannien och Tyskland - samlades i London för att prata ihop sig om hur frågan om Irans anrikningsprogram ska hanteras.

Västmakterna, som befarar att Iran siktar på att tillverka kärnvapen, vill att atomenergiorganet IAEA:s styrelse kallar till ett extramöte och lämnar över ärendet till FN:s säkerhetsråd, som kan besluta om sanktioner mot Iran.

Men i Kina och Ryssland är inställningen inte lika solklar.

- Vi måste hantera det iranska problemet väldigt försiktigt och inte ta några abrupta steg åt fel håll, sade Putin efter att ha diskuterat frågan med Merkel, skrev Reuters.

Han tillade dock att den ryska inställningen till Iran är "väldigt lik" den som EU-trojkan och USA har intagit.

Ryssland, som har miljardkontrakt i iranska kärnkraftsbyggen att bevaka, har tidigare hållit en delvis egen profil i frågan. Ett ryskt förslag om att anrika uran för iranska kraftverk i ryska anläggningar har lagts fram, men lades nyligen på is.

Kina är beroende av oljeleveranser från Iran. Och i ett skriftligt uttalande på måndagen sade Kinas utrikesdepartement att alla parter i konflikten borde visa återhållsamhet och sträva efter en förhandlingslösning.

Iran har enligt avtalet om icke-spridning av kärnvapen rätt att bearbeta och anrika uran för fredliga ändamål. Men sedan Iran redovisade hemliga program för urananrikning 2003 befarar många att verksamheten syftar till att utveckla kärnvapen.

Frågan hettade till förra veckan då Iran tog bort IAEA-förseglingar på en anrikningsanläggning och samtidigt sade att man kommer att återuppta den nukleära forskningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!