Krigsfångarnas historia berättas

Teaterföreställningen "En enkel över Haparanda" berättar om utbytet av krigsfångar under första världskriget. Ahmadzia Gohar, 16 år, gör debut som skådespelare.

Snart dags. Från vänster skådespelaren Adam Huuva, producenten Pia Suonvieri, huvudrollsinnehvaren Ahmadzia Gohar, regissören Merja Ruth och Anna Lindkvist, ansvarig för ljud, ljus och bild.

Snart dags. Från vänster skådespelaren Adam Huuva, producenten Pia Suonvieri, huvudrollsinnehvaren Ahmadzia Gohar, regissören Merja Ruth och Anna Lindkvist, ansvarig för ljud, ljus och bild.

Foto: Josefin Silverberg

Teater/Haparanda2015-08-03 13:00

Porthanska Skolan i Torneå fungerade under första världskriget som sjukhus för de krigsinvalider som skulle passera gränsen. Ryska krigsfångar på väg tillbaka till Ryssland och tyska sårade soldater stannade här på väg hem.

– De fick inte överskrida gränsen om de hade några smittosjukdomar, säger Pia Suonvieri, producent för föreställningen.

"Världens Nålsöga" i Haparanda inleddes förra året och kommer pågå ända fram till 2018 för att berätta om vad som skedde här för 100 år sedan. I år är temat "I Kärlekens tjänst" och fokus ligger på hjälpaktionen som svenska Röda korset genomförde, då cirka 75.000 invalidkrigsfångar fördes tillbaka till sina hemländer. Ahmadzia Gohar, 16 år, kom till Haparanda från Afghanistan i februari och gör rollen som den tyska krigsfången Reiner. För honom har föreställningen varit en stor övning i svenska.

– Det har varit jättekul, det har varit lite svårt med språket men jag har övat repliker och betoning med kompisar och med skådespelarna, säger Ahmadzia Gohar.

På sig har han tidstypiska kläder, en dubbelknäppt rock och vegamössa. Skådespelaren Adam Huuva ses i flera roller, bland annat den som upptäcktsresanden och nationalisten Sven Hedin. Han medverkade även i förra årets föreställning då temat var mobiliseringen.

– Den största insatsen står Ahmadzia för, att hjälpa honom med svenskan har varit väldigt roligt, att han har en brytning ger det inte mindre nerv på scenen, säger Adam Huuva.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!