– "Ingvar! – en musikalisk möbelsaga" är en humoristisk teaterlek om en internationell affärssuccé – nämligen Ingvar Kamprad och livsverket IKEA, säger Martin Rosengardten, regissör.
Föreställningen som är en genomkomponerad berättelse där skådespelarna sjunger behandlar både denna globala gigants framgångar och motgångar. Men det är också en skildring av Sverige, svenskhet, kapitalism och företagande.
– Han började redan som barn med att sälja saker med avans. Han sålde allt möjligt, bland annat gjorde han affärer med trädgårdsfröer. Berättelsen baseras på hans liv. Därför berörs också hans mörkare sidor, menar Martin Rosengardten.
"Ingvar! – en musikalisk möbelsaga", är den pjäs som först har premiär under hösten. Den följs senare av "Den stora elden" av den tyska samtidsdramatikern Roland Schimmelpfenning i regi av Michaela Granit.
– Det är en arkaisk berättelse där publiken får följa människorna i två byar där naturkatastrofer drabbar en byn värre än den andra och hur vänner blir fiender samt hur klimatförändringar delar världen i rika och fattiga, berättar Michaela Granit.
Den poetiska texten är i sitt ursprung skriven som ett textflöde utan dialoger, uppdelat i fem delar som följer årstidernas växlingar. Men Michaela Granit har bearbetat Schimmelpfennings manus för fyra skådespelare där ett associativt berättarspråk driver berättelsen framåt, tillsammans med rummets scenografi, ljud- och ljusdesign. För precis som berättelsen sakta växer fram, kommer också rummet att ändra karaktär under föreställningens gång, bland annat genom att skådespelarna kommer att måla på scenrummets aluminiumväggar där även projektioner kommer att visas.
– I mångt och mycket är detta ett koreografiskt verk. Orden växer med skådespelarna där bilder, rummet och rörelser bygger berättelsen tillsammans med publiken.
Michaela Granit har i gestaltningen av "Den stora elden" funderat mycket på hur fantasi och bilder skapas i kontakt med ord.
– När börjar bilderna dyka upp i vårt huvud. Det ville jag utforska i denna föreställning.
Temat är som sagts naturkatastrofer, men varje skådespelare är också bärare av ett eget tema i vad man skulle kunna kalla en koreografisk berättardans med ett tydligt ärende.
– Jag måste fastna för en text och den ska skava mot vår samtid. I denna pjäs står klimatfrågan och dess mellanmänskliga konsekvenser i fokus vilket reser närvaro i vår tid, säger Michaela Granit.
Slutligen har Ung Scen Norr urpremiär på pjäsen "Doll conspiracy" i Kalix – en skräckthriller för mellanstadiet om ensamhet, konspirationsteorier och besatta dockor. "Doll conspiracy" kommer att turnera runt i länets skolor men även spelas i teaterhuset under hösten.