När räddningstjänsten bjöd in till föreställning undrade andraklassarna om elden i teatern var verklig, och det var den. Innan föreställningen drog igång var eleverna förväntansfulla. Nellie Stråmå såg fram emot att se föreställningen.
För att ge kommunens alla lågstadieelever i årskurs två en brand- och olycksfallsutbildning har räddningstjänsten, i samarbete med Luleå Kulturskola gjort en föreställning som heter
Åh vilket ös, elden är lös. Genom sång och pedagogisk teater uppmuntras lustfyllt lärande om hur olyckor lätt kan undvikas.
Barnen får följa systrarna Pepita och Loppan, som råkar ut för både det ena och det andra. Antingen glömmer de att släcka ljusen, eller så glömmer de spisplattan på. Då ringer Pepita och Loppan 112 och får hjälp av räddningstjänsten.
Ann Sidén som spelar Loppan i föreställningen, berättar att tanken bakom teatern är att det ska vara en nivå som passar barnen bra.
– Eftersom det är en pedagogisk föreställning, så tänkte vi att det skulle vara ett lustfyllt lärande. Vi har försökt göra det på barnens nivå. Känner man sig som en expert blir man oftast en god förebild och då vill man göra bra saker, säger Ann Sidén.
Eleverna från Örnässkolan tyckte föreställningen var bra, de hade lärt sig mycket. Bland annat lärt sig att man inte ska glömma spisplattan på.
Räddningstjänsten har planer på att fortsätta med den olycksfallsutbildande föreställningen som de haft i åtta år.
– Vi tror på det här stenhårt och har ambitioner om att fortsätta. Jag tror att sång och dans är ett bra sätt för barnen att ta till sig föreställningens utbildande budskap, säger förvaltningschef Patrik Bylin på Luleå räddningstjänst.