Här får niorna fri tillgång till gymmet

Ett års gratis gymkort till alla nior. Det är en del i ledet för att Tärendö ska bli en bättre plats att leva och bo på.

POPULÄR GRATISTRÄNING. Jonathan Wettainen är en av niorna som fått gratis gymkort i Tärendö. "Jag tycker att det var en jättebra idé. Nästan alla i klassen går hit efter skolan", säger han.

POPULÄR GRATISTRÄNING. Jonathan Wettainen är en av niorna som fått gratis gymkort i Tärendö. "Jag tycker att det var en jättebra idé. Nästan alla i klassen går hit efter skolan", säger han.

Foto: Sabina Nilsson

Tärendö/Pajala2013-01-24 06:00

Nordic gym i byn Tärendö utanför Pajala öppnades för drygt tio år sedan och drivs i dag av elva eldsjälar. Med start i januari delade gymmet ut gratis gymkort till alla högstadiets niondeklassare.

Syftena är många, bland annat att locka ungdomarna att vara aktiva, även de som kanske normalt inte ägnar sig åt träning och gym.

Samtidigt vill man göra byn till en attraktivare plats att bo på.

Tränar tillsammans
- Vi har fått väldigt positiva kommentarer. Det var till exempel en mamma som sa att hon ska börja träna tillsammans med sin son, det känns jätteroligt, säger Hanna Lehtipalo, en av eldsjälarna som kläckte idén om gratis kort.

Kravet är att ungdomarna fyllt 15 år, de som ännu inte uppnått tillåten ålder får lösa ut sitt kort när åldern är inne. Den gratis perioden räknas då från den dagen och ett år framåt.

Jonathan Wettainen är en av de sju niorna på Tärendö centralskola. Han tränar tre dagar i veckan, men målet är att göra det oftare - när han kommit igång ordentligt.

- Jag tycker att det här är jättebra, det tycker vi alla i klassen. Ofta går jag hit direkt efter skolan, jag bor nämligen en och en halv mil härifrån, säger han.

De elva personerna som har hand om gymmet ansvarar för städning, reparationer samt övrigt underhåll under en månad var.

All träning sker på eget ansvar och nyckel går att kvittera ut i vissa hem, på affären eller hos frisören.

- Det fungerar jättebra. Vi har varken haft problem med sabotage eller stölder. Tvärt om, alla håller snyggt och städat efter sig, säger Anders Lehtipalo Nilsson, gymgruppen.

Sju om dagen
2001 lade Ingrid Ängsund fram förslaget om att öppna ett gym i byn till kommunstyrelsen. Responsen var positiv och en gymgrupp bildades så småningom.

Gruppen tilldelades 200.000 kronor av kommunen i startbidrag och Nordic gym Tärendö kunde ta form.

I genomsnitt tränar sju personer här varje dag. Under förmiddagen är det oftast äldre besökare, och fram emot eftermiddagen kommer ungdomarna.

- Under jul och andra helger går besöksfrekvensen upp ordentligt. Då kommer alla hemvändare och många av dem brukar besöka gymmet, till exempel Charlotte Kalla, säger Ingrid Ängsund.

Nordic gym

Startade 2002

Sköts ideellt av elva bybor

Fick 200.000 kronor i startbidrag av Pajala kommun och därefter sponsorbidrag från företag och föreningar på 75.000 kronor.

Till dags dato har det investerats 470.000 kronor på gymmet

Har i genomsnitt sju besökare varje dag, från 15 år och uppåt

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!