Ett stenkast från byn i Tärendö ligger Krekula & Lauri Såg AB. Sågverket tar upp 14 hektar och har 47 anställda som arbetar i tvåskift under årets alla dagar. Att sågen har en stor betydelse för sysselsättningen i bygden är enkelt att förstå.
– Vi är 28 anställda som bor i Tärendö. Resten pendlar hit från utbyarna, varav flest från Pajala, åtta stycken. Det är bra att det finns utbyar där det finns arbetskraft, säger Gunnar Lauri.
Förra sommaren drog en storm in över Tornedalen vilket ledde till att det föll mycket skog. Lauri berättar att de köpt vindfällen av cirka 350 markägare sedan dess.
– Vi har tagit in extra mycket folk. I det läget tror jag att det är en stor fördel att det finns ett lokalt sågverk som tar emot virket. Annars skulle kustindustrin behöva ta hand om det och jag tror inte att det är så enkelt när det blir stora avstånd. Det har nog varit bra för markägarna att det finns lokala sågverk som kan ta hand om så mycket skog och vi uppskattar att så många markägare visat förtroende för oss att förädla deras skogar, menar Lauri.
Anders Lehtipalo Nilsson, 50, arbetar som reparatör på sågverket. Han kommer ursprungligen från Falun, men hans föräldrar lämnade Tärendö på 60-talet. För snart 20 år sedan var han på besök i Tärendö och gick på pubafton där han träffade sitt livs stora kärlek.
– Vi bodde i Falun i några år tills vi fick barn, då kände vi att de skulle få gå i en bra och liten skola så därför flyttade vi hit.
Hur är det att jobba på sågverket?
– Det är jättebra. Omväxlande och ett väldigt fritt jobb. Om inte sågen fanns skulle vi behöva flytta, finns det inga jobb så går det inte att överleva här. Då måste man börja pendla någonstans och det kan bli långa sträckor, säger Anders.
Krekula & Lauri Såg som har flera anställda med familjer i byn står inför en stor utmaning. Byns skola med årskurs 1-5 som har 19 elever har fått ett år till men är under ett nedläggningshot. Om den försvinner blir det svårt att locka barnfamiljer till Tärendö, menar Lauri.
– Det jag ser som hotbilden är att grundservicen försvinner från byn. Skolan vill de lägga ned och då försvinner barnfamiljerna. När barnfamiljerna försvinner så försvinner affären och macken.
Kommer sågen att finnas kvar i framtiden?
– Man hoppas ju det. Man har offrat all sin tid i 30 år och farsan före det i 34 år. Det finns två alternativ, antingen fortsätter någon av barnen eller så försöker man sälja det. Men än är det ingen panik, jag är stolt över att sågen överlevt och att jag kan bidra till att ett 50-tal har bröd på bordet, säger Gunnar Lauri.