Rönngården i Tärendö prisas

Rönngårdens demensboende i Tärendö prisas återigen för sitt arbete genom att tilldelas 2009 års Värdegrundspris.

GRATULERADE. Siv Kero fick blommor och kram från kommunalrådet, Bengt Niska som lovade att återkomma med en penninggåva närmare jul. senare.

GRATULERADE. Siv Kero fick blommor och kram från kommunalrådet, Bengt Niska som lovade att återkomma med en penninggåva närmare jul. senare.

Foto: Britt-Louise Spets

Tärendö2009-11-10 06:00
Genom åren har Rönngården tilldelats flera utmärkelser för sin verksamhet där fokus ligger på de enskilda behoven för var och en av de åtta boende. -  Det är inte rutinerna som styr våra dagar, det är de äldres behov, säger arbetsledaren, Siv Kero.Stolt
Hon är både hedrad och stolt över Värdegrundspriset som delas ut för åttonde året av tidningen Äldreomsorg. Mellan åren 2003 till dags dato har Rönngården prisats vid fem tillfällen - Värdegrundspriset smäller extra högt, enligt Siv Kero.-  Det ligger över alla andra. Nu är vi uppe på en nationell nivå som visar att Pajala kommun är en föregångare, det går inte att beskriva känslan, säger hon. Flexibla
Ledorden i verksamheten är respekt, förståelse och empati. Personalen har också tillsammans tecknat ned fem grundpelare som genomsyrar hela arbetet - allt för de äldres välbefinnande. En viktig del av arbetet är att låta de äldre delta i det dagliga sysslorna efter egen förmåga. I Rönngårdens möblering syns, för de äldre, välkända föremål. En trampsymaskin, en spinnrock, en rakhyvel - allt i syfte att bevara deras identitet via igenkänning. En av nycklarna till Rönngårdens framgångar är en flexibel personal som ser möjligheter istället för hinder, säger Siv Kero. På tisdag finns de på plats i Stockholm för att ta emot priset av äldre- och folkhälsominister, Maria Larsson.
Under åren 2003 till 2009 har Rönngården tilldelats följande utmärkelser 2003 Den goda arbetsplatsen, Pajala kommun 5.000 kronor 2004 Hedersomnämnande och Bästa omvårdnadsteam på ett gruppboende inom demensvården. Demensförbundet och Janssen-Cilag AB 2005 Bästa omvårdnadsteam på ett gruppboende inom demensvården. Demensförbundet och Janssen-Cilag AB 2008 Norrmejeriers stipendium 25.000 kronor 2009 Värdegrundspriset, tidningen Äldreomsorg. Priset på 30.000 kronor delas med demensboendet Hattstugan på Gotland med 15 000 kronor vardera och delas ut vid Äldreomsorgsdagarna i Älvsjö. Utöver de omnämnda i texten arbetar även Ulla Björnfot, Inger Tannerdahl, Inger Karvonen, Tina Raattiniemi, Inga-Britt Paavo och Rut Lundhamn på Rönngården.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om