"Centralisering verkar vara lösningen på alla Pajalas problem"

Ett väntat besked för Christer Eriksson och hans barn. Men lika smärtsamt. Skolan i Tärendö verkar nu vara inne på sista versen. "Det kan mycket väl hända att vi får söka jobb och flytta tillbaka till kusten."

Föräldraföreningen. Christer Eriksson är en av föräldrarna som har engagerat sig för att få ha kvar skolan i Tärendö. Eriksson har nu också gått in i politiken i Kristdemokraterna.

Föräldraföreningen. Christer Eriksson är en av föräldrarna som har engagerat sig för att få ha kvar skolan i Tärendö. Eriksson har nu också gått in i politiken i Kristdemokraterna.

Foto: Herman Öberg

tärendö2018-03-21 18:30

Christer Eriksson är en av många föräldrar som har engagerat sig i barnens skola för att få ha den kvar på byn. Men nu befarar Eriksson att huset i Tärendö snart bara är familjens sommarställe. För tanken på att söka jobb någon annanstans har slagit honom ifall skolan skulle läggas ned.

– Jag trodde aldrig att jag skulle flytta tillbaka till kusten igen. Men nu känns det troligt att någon av oss kommer söka jobb i Luleå och att vi kanske flyttar i så fall.

Fler föräldrar har under hela den här politiska gången reagerat på samma sätt och därför engagerat sig i skolfrågan i Tärendö. Tack vare det engagemanget har föräldraföreningen lyckats behålla skolan under det här läsåret. Tack vare dem och byns företagare, som Krekula och Lauris såg som skänker pellets till skolans uppvärmning.

Men under tisdagskvällen kom beskedet som många bara hade väntat på. Kultur- och utbildningsutskottet var enat i förslaget till kommunstyrelsen: Stäng skolan i Tärendö.

Evgeny Krakov (S), utskottets ordförande, menar att elevantalet är för lågt och att kostnaden är för hög.

– För min egen del var det här ganska väntat. Det här har varit en medveten strategi, att stänga de mindre enheterna. De har tagit det försiktigare här i Tärendö, men de började med högstadiet för att göra det lätt för sig att stänga hela skolan sen, säger Christer Eriksson och fortsätter:

– Jag håller med om att det är lågt elevantal i skolan, men jag anser att det är så på grund av politisk dopning. De har sopat för det här beslutet när de tog bort högstadiet.

Eriksson har långt tidigare insett att elevantalet är litet. Föräldraföreningen fick ju nej från Skolverket när de ansökte om att få bilda en friskola i Tärendö. Skolverket ansåg att elevantalet var för lågt för att ekonomin skulle gå att trygga. Men att stänga behöver inte innebära någon ekonomisk trygghet, menar Eriksson. Hur många väljer att flytta? Hur drabbar det företagare på byn? Konsekvensanalysen fattas, menar han.

– Centralisering verkar vara lösningen på alla Pajalas problem.

– I byarna har vi pratat om att det här är en trestegsraket. Det här är det andra steget när skolan tas bort helt och hållet. Det tredje steget är att äldreomsorgen i byarna ses över.

Skolstängningen

I juni 2016 fattades beslutet att flytta årskurs sex till nio i Tärendö och Junosuando till Pajala centralskola. Det visade sig i efterhand att de flesta av eleverna valde friskolan i Kangos i stället för att pendla till Pajala. I april 2017 beslutades sedan att även årskurs ett till fem skulle stängas på båda skolorna. Men Tärendö räddades av föräldraföreningen som skrev avtal med kommunen. De har själva skött en del sysslor på skolan, som vaktmästeriet och biblioteket. Avtalet varar läsåret ut, men sen föreslås skolan läggas ned.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om