Polisen på plats vid blockaden

Ett stort antal poliser var på morgonen på plats vid blockaden i Paharova. En av aktivisterna greps och fördes till sjukhus. Mannen är misstänkt för egenmäktigt förfarande. "De tar inte aktivisternas säkerhet på allvar", säger Lan Pham, aktivist från Extinction Rebellion.

Polisen sade till personer på plats att de måste backa och gå längre bort. Uppe i kåtan sitter en aktivist.

Polisen sade till personer på plats att de måste backa och gå längre bort. Uppe i kåtan sitter en aktivist.

Foto: Maria Engström-Andersson

Tärendö2021-04-27 07:52

Aktivister och renskötare vill stoppa avverkningar i Juoksuvaara och Paharova på koncessionssamebyarna Ängeså och Tärendös renbetesmarker. De säger sig vara beredda att stanna så länge som det behövs. 

Under tisdagsmorgonen, vid 04-tiden, anlände enligt Lan Pham tio polisbilar till platsen och började riva blockaden. En kranbil är på väg.

– De släpade iväg aktivisterna och började riva ner näverkåtan medan aktivister var vid näverkåtan. Vi sade att det var otryggt men de fortsatte ändå. En aktivist klättrade på kåtan men de fortsatte ändå vilket är väldigt farligt.  Många av polisens handlingar och ord visar på att de inte tar aktivisternas säkerhet på allvar. Flera har gråtit, säger Lan Pham.

Hon säger att en enda aktivist är kvar på kåtan och resten har blivit ombedda att flytta sig längre ner.

– Det verkar som att polisens strategi är vänta tills aktivisten faller ner eller kommer ner frivilligt, säger Lan Pham.

Kommer aktivisten att komma ner frivilligt?

– Det vet jag inte men jag skulle inte tro det.

Vår reporter på plats, Maria Engström Andersson säger att det alldeles nyss skedde en incidens.

– Polisen försökte ta bort en avspärrning då man ser det som ett brott egenmäktigt förfarande. En av aktivisterna har klättrat upp i kåtan och vägrar komma ner. Han sitter där fortfarande, säger hon.

Hon berättar att polisen sade till personer på plats att de måste backa och gå längre bort.

Maria Engström Andersson säger att hon pratat med polisen presstalesperson Magnus Carlborg. Han sade till henne:

– Redan i fredags påbörjade vi arbetet med att prata med aktivisterna, dels för att de har en grundlagsskyddad rätt att uttrycka sin opinion men också för att de har begått brott. De har hindrat verksamheten genom att låsa fast sig och blockerat vägen. Det vi har gjort i flera dagar är att föra en dialog med aktivisterna, den dialogen har inte haft de framgångar vi hade önskat.

– De har inte velat bryta de brottsliga handlingarna så vi kom hit i morse för att säkerställa att de ska få göra sina röster hörda men avbryta brott.

Cirka 15 poliser är på plats, rapporterar Maria Engström Andersson.

Är ni nöjda?

– Vårt mål är att kunna ha en opinionsyttring och det är vi nöjda med. Vi är också nöjda med att vi kunnat avbryta brott. Den här händelsen är inte över.

Maria Engström Andersson pratar med Sofia Olsson, aktivist berättar att hon varit på platsen sedan i torsdags. Hon var också i Paharova i natt då polisen kom till lägret. Hon berättar att tre personer fanns på plats i Paharova och tre personer i det andra lägret.

– Jag låg och sov och vaknade av att poliserna kom och sade att vi skulle klä på oss och gå ut. Jag har haft poliskontaktroll så jag ville åg runt och titta hur alla mådde men det fick jag inte. Till sist kom de andra och vi samlades. Då började polisen packa ihop våra grejer och riva kåtan. 

– En av oss klättrade upp i kåtan och då agerar polisen våldsamt, de börjar dra i slanorna (träpinnarna) i kåtan. Det blev ganska hätskt, många av oss började skrika att de skulle sluta dra, kåtan faller sönder - han ramlar. Då lugnade de ner sig.

Sofia Olsson och de andra aktivisterna har bett att han ska få vatten, men det har han inte fått. Men nu har polisen frågat om han vill ha vatten, berättar hon och säger att han satt cirka 2,5 timme utan vatten.

Där här är egenmäktigt förfarande, hur tänker ni kring det?

– Allt vi gör är väl avvägt innan. Vi förstår vad vi ger oss in på. Tanken är att det ska vara på ett lugnt och fredligt sätt. Det vi gör i dag är inte hållbart för klimatet människor som bor här och ekosystemen, det är själva anledningen till att vi gör det här. Jag kanske talar för mig själv men jag kan tänka mig att sätta min egen kropp på spel för de här sakerna.

– När polisen försökte flytta på oss var det många som bara satte sig.

Är ni nöjda med att sitta en bit ifrån och diskutera?

– Det här ser vi inte som en demonstration. Här är vi framförallt ett stöd och här kan vi också prata med media. Men politiskt och praktiskt gör det ingen stor skillnad att sitta här.

– Mina tankar om civil olydnad är framför allt att det sker en del demonstrationer och det är bra. Men att det känns som om vi inte blir hörda så när vi pratar med lokalbefolkningen och försöker ha en dialog med Sveaskog. Då använder vi oss av den långa traditionen av civil olydnad som finns i Sverige och andra länder för att som i det här fallet försöka sätta press på Sveaskog. 

– Det är inget personligt åt de som jobbar åt Sveaskog men vi vill att ni (Sveaskog, reds. anmärkning) ska sluta med kalhyggen och att skövla den pyttelilla urskog som finns kvar och vi vill att ni ska ha dialog med samerna.

Maria Engström Andersson rapporterar klockan 09.30 att aktivisten nu är nere från kåtan och har enligt polisen transporterats till sjukhus då han var medtagen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!