20-åring tände på kapad bensinslang

Natten mot söndags gick en 20-årig man bärsärkagång på en bensinmack i Tärendö. Mannen är anhållen misstänkt för mordbrand, skadegörelse och stöld.- Det tar ett halvår innan vi kan öppna igen, säger mackägaren Tomas Silverlind.

tvingas stänga. Tomas Silverlind hade tänkt starta bilverkstad i anslutning till macken redan i juni men nu tvingas han i stället att stänga. "Det tar ett halvår innan vi kan öppna igen", säger han.Foto: TURE LEHTO

tvingas stänga. Tomas Silverlind hade tänkt starta bilverkstad i anslutning till macken redan i juni men nu tvingas han i stället att stänga. "Det tar ett halvår innan vi kan öppna igen", säger han.Foto: TURE LEHTO

Foto:

TÄRENDÖ2007-05-22 01:13
Det var vid 01.30-tiden som den omfattande vandaliseringen av Silverlinds bil AB påbörjades. Den anhållne 20-åringen och eventuellt några till ska ha brutit sig in i bensinmacken.

Flera fönsterrutor, en tobaksautomat slogs sönder av förövaren, eller förövarna, som lämnade stor förödelse och blodspår efter sig. Utanför macken har sedelautomaten hackats sönder med något tillhygge och en bensinslang huggits av. Därefter ska 20-åringen ha tänt på den utströmmande bensinen.

Ett vittne larmade polisen som i sin tur ringde till ägaren Tomas Silverlind.

- Elden hade slocknat när jag kom dit vid halv fem, men det hade tydligen varit rejäla lågor, säger han.

Explosionsrisken har varit mycket stor, enligt Silverlind, men någon explosion inträffade inte.

Greps i hemmet
Första polispatrull på plats kom från Gällivare och var på plats vid tio-tiden, enligt mackägaren Silverlind. Han är dock något osäker på den exakta tiden. Den misstänkte 20-åringen greps vid 12-tiden på förmiddagen i hemmet i Tärendö av patrullen från Gällivare.

Lars Öberg, polisens utredningschef i östra Norrbotten, är förtegen om det inträffade.

- Det är så tidigt i utredningen så jag vill inte gå in på närmare detaljer ännu. En person har anhållits misstänkt för mordbrand, skadegörelse samt stöld. Jag kan inte utesluta att flera personer kan komma att delges brottsmisstanke, säger Öberg.

Klart är att fler personer kommer att höras av polisen i ärendet.

Ingen räddningstjänst
Räddningstjänsten i Pajala tillkallades inte till platsen vilket räddningschef Rolf Alldén finner mycket konstigt.

- Det är ju väldigt märkligt att inte vi kallas in om det handlar om brand i en bensinstation. Det är ju oerhörda risker, säger han.

Lars Öberg vill inte kommentera det uteblivna larmet.

Polisen har tillgång till vittnen och bilder, enligt uppgift av hög kvalitet, från en övervakningskamera.

Inte första gången
Silverlinds Bil ligger lite utanför centrala Tärendö och macken har varit utsatt för liknande händelser.

- Ja, vi har haft mycket problem med en del som bor här i närheten. Det har varit inbrott och för 2,5 år sedan var det liknande skadegörelse, berättar ägaren.

Silverlind hade tänkt starta bilverkstad i anslutning till macken redan i juni men nu tvingas han i stället att stänga.

- Jag kan inte öppna förrän tidigast om ett halvår så sommaren är ju förstörd. Det är synd om min anställda som måste sluta, men jag kan tyvärr inget göra åt det, säger han.

Han bedömer kostnaden av skadorna till minst en halv miljon kronor.

- Om jag startar igen så blir det inte här, utan inne i byn, säger den luttrade mackägaren.

Bensinstationen är tills vidare avspärrad i väntan på teknisk undersökning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om