Farmor tror på fler medaljer

Dagen efter Charlotte Kallas OS-guld har lugnet lagt sig i Tärendö - men under ytan bubblar det av stolthet bland byborna. Och många är övertygade - det blir fler guld.

BÄST. Förskolebarnen på Tärendö förskola vet vem som är bäst -  Charlotte Kalla förstås. Från vänster Agnes Heikkilä, Aron Abdelkader, Selina Kero, Clara Oja, Arvid Kalla, Simon Martino Johansson och Ida Krekula.

BÄST. Förskolebarnen på Tärendö förskola vet vem som är bäst - Charlotte Kalla förstås. Från vänster Agnes Heikkilä, Aron Abdelkader, Selina Kero, Clara Oja, Arvid Kalla, Simon Martino Johansson och Ida Krekula.

Foto: Britt-Louise Spets

Tärendö. 2010-02-17 06:00
Tårar, sömnlöshet, glädje - Charlotte Kalla har satt känslorna i svallning bland byborna. Ett OS-guld är något alldeles extra. Läraren Ulla Semberg på Tärendö centralskola hoppades på högsta valör men vågade inte uttala det öppet. På tisdagen är hon trött efter en sömnlös natt. Upprymdheten hon kände när guldet var ett faktum gjorde det omöjligt att somna. Hon minns då Charlotte var hennes elev på högstadiet. En tjej som gjorde allt till 110 procent. -  Jag vet hur målmedveten hon är men att det skulle bli så här stort kunde jag inte ens fantisera om. Blundade
Kollegan Anita Rannestam följde loppet, vid den sista utförslöpan blundade hon. Det gjorde även Charlottes faster, Rut Lundhamn. -  Det var spänt. Jag stängde ögonen och skrek "nu faller hon" men det gjorde hon inte. Jag är så stolt. Hon sitter hemma hos föräldrarna, tillika farmor och farfar till Charlotte, Bengt Kalla och Sisko Kalla. Utanför huset signalerar bilar som passerar och flaggan hänger i topp. På köksbordet står blommor. Telefonen ringer i ett, det är bybor, släktingar, vänner och bekanta som vill gratulera och så massmedia förstås. Intervjuerna har varit otaliga för Bengt Kalla. -  Charlotte är vår Charlotte och hon har själv jobbat för det här, vi hyllar henne för det. När vi får hem henne är det kramar som gäller, säger Rut Lundhamn. Flaggor
Även de yngsta i byn hyllar sin hjälte. På Tärendö förskola vinkar barnen med blågula flaggor med texten "Grattis Charlotte". Arvid Kalla, fem år, är släkt med skiddrottningen. Och ska man tro hans egna ord kan han vara nästa löfte i spåret. -  Jag åker skidor lika snabbt som Charlotte. En sak är alla barnen överens om - Charlotte kan inte ramla. För att fira guldet bjöd byns ICA-handlare, Anita Kalla, alla elever på grillad korv ute i det fria. -  Någon fest måste vi ju ha även om det ännu råder lite chocktillstånd i byn. Många blev nog överrumplade över att det blev guld. Nu väntar nya lopp för Charlotte. Farmor Sisko Kalla spår en bra fortsättning. -  I stafetten har vi chans på guld och efter måndagens lopp har Charlotte medaljchans även i skialthon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om