Tryggt avtal snart ett minne blott: "Svårast för oss"

Om knappt två år löper de sista frisktandvårdsavtalen ut och tandvård på abonnemang är snart ett minne blott i länet. "Vi har inte de resurserna längre", säger Jonas Thörnqvist, divisionschef för tandvården på Region Norrbotten.

Jonas Thörnqvist menar att tandvård på abonnemang var en god idé när den infördes.

Jonas Thörnqvist menar att tandvård på abonnemang var en god idé när den infördes.

Foto: Linda Kask

Tandvård2020-10-19 05:00

Regelbundna undersökningar och förebyggande tandvård utan oväntade kostnader. Ett "suveränt serviceavtal", enligt beskrivningen på Folktandvårdens hemsida när det begav sig. Men det var då. När det så kallade frisktandvårdsavtalet, tandvård på abonnemang, lanserades vid millennieskiftet var tillgången på tandläkare och tandhygienister god i Norrbotten. Mot en fast summa, baserad på en riskbedömning av patientens munhälsa, erbjöds norrbottningarna den trygghet som regelbundna kontroller hos tandläkare kan ge. I dag har många, likt Håkan Sandström i intilliggande artikel, inte kallats regelbundet, trots att de har betalat för frisktandvårdsavtal. Sedan en tid tillbaka går det inte att teckna nya avtal, eller förlänga de gamla. Hösten 2022 löper de sista avtalen ut. 

– Vi måste ta hand om våra patienter enligt den prioritetsordning vi har. Vuxna personer med god tandhälsa hamnar lägst ned i prioritet, även om de har tecknat avtal. 

Var införandet av frisktandvårdsavtalet fel tänkt från början?

– Nej, själva idén är egentligen väldigt tilltalande, den föddes runt millennieskiftet när vi hade en helt annat bemanning än i dag. Men i takt med att färre och färre jobbar inom Folktandvården samtidigt som vi har patienter som vi måste prioritera har vi tvingats ta beslutet att inte fortsätta med avtalen. Vi ser att andra regioner, som exempelvis Dalarna, följer efter. Det är svårast för oss i länen som avfolkas mest.

Som en följd av coronapandemin har personer som tillhör riskgrupper inte har kunnat kallas till undersökningar. Det har inneburit att personer som fortfarande har ett gällande frisktandvårdsavtal har blivit kallade istället och de köerna har då minskat. 

När det gäller äldre över 80 år har pandemin orsakat att 2 000 kallelser är försenade i den åldersgruppen, men i gengäld har man kommit i kapp gällande barntandvården på de flesta av länets kliniker. I Gällivare, där personalläget är särskilt ansträngt, ligger man fortfarande efter med kallelserna gällande barn. Ett tusental kallelser är försenade.

– Där har vi flera team från kusten som åker upp och hjälper till, säger Jonas Thörnqvist och tillägger:

– När det gäller ordentligt akuta skador, en utslagen tand eller en infektion, då får man som patient tid samma dag. 

Så prioriteras patienter

Barn med akuta problem går först, därefter följer vuxna med akuta problem. Därefter prioriteras den planerade tandvården för unga mellan 0-23 år. Efter den gruppen kommer äldre över 80 år, funktionsnedsatta med särskilt tandvårdsstöd och personer med sjukdom som påverkar munhälsan och får remiss från sjukvården. Därefter följer abonnemangspatienter. Sist i kön hamnar alltid vuxna med friska tänder som saknar abonnemang. 

Källa: Region Norrbotten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!