Orsaken till tågstoppet är att ett tåg spårat ur och stoppet är mellan Murjek och Boden. Det är ett godståg från Green Cargo som har spårat ur vid Ljuså och personal är på platsen för att utreda vad som har hänt och för att bärga tåget.

Tåget spårade ur vid 15.30. Efter att tåget blivit bärgat måste man besikta rälsen innan man kan släppa på trafik. Innan dess kommer alla tåg i fortsättningen kommer sträckan trafikeras med ersättningsbussar.

Enligt Trafikverket finns ingen prognos för när arbetet kommer att vara färdigt men man hoppas att man kommer kunna öppna ett av spåren för trafik imorgon. Sträckan är enkelspårig men just vid Ljuså där urspårningen inträffat är det parallella spår.

Artikelbild

| Norrtåg är ett av tågbolagen som drabbats av stoppet.

­– Det är oklart om bägge spåren skadats i samband med urspårningen. Även växlarna kan ha skadats. Personalen håller på att bärga tåget nu, säger Jesper Andersson vid Trafikverkets kontaktcenter.

Både Norrtåg och SJ drabbas och deras resenärer måste åka buss istället för tåg.

Enligt Ann-Marie Mäki vid LKAB:s presstjänst, finns inga uppgifter om att något malmtåg är inblandat i urspårningen. LKAB kör ungefär fem malmtåg ner till Luleå per dygn, men om bolaget drabbats av några förseningar och vad det i så fall innebär är oklart.

Vid 04-tiden på onsdagen meddelade SJ att ett spår kan trafikeras under dagen.

– Om spåret öppnar vid nio som prognosen visar så ska vi kunna köra vårt tåg till Narvik vid tio. Det är oklart hur många passagerare som drabbats, säger Ronny Hörstrand vid SJ:s pressjour.

Vid 04.30-tiden arbetade personal från Trafikverket fortfarande på platsen.

– Den senaste rapporten jag har fått är att man håller på att försöka bärga upp det här tåget. Efter det får man se hur banan ser ut men spår två beräknas kunna öppna klockan 09, sade Jesper Andersson vid Trafikverkets kontaktcenter.