Tacken för röjningen: ”En del svär och lever f-n”

Enligt prognosen ska det fortsätta snöa ända fram till helgen. En dryg halv meter nysnö väntas ha fallit innan lördagen. Många traktorer och snöröjare kör i skift. Henning Grönli är en av alla Kirunas snöröjare.

– Jag har varit i ständig beredskap sedan 1977, säger han.

23 november 2017 06:30

Man kan tycka att snöfall och Kiruna hänger ihop. Men varje år verkar den vita varan komma som en överraskning för många. Henning Grönli och andra snöröjare är dock beredda.

– Jag har kört snö av och till sedan 1962. Det är länge sedan. Jag har gjort andra saker emellanåt men de senaste fyrtio åren har jag röjt snö varje säsong, säger Henning Grönli.

Han vet alltså vad han pratar om. Det är en ständig koll av prognoserna för en snöröjare i beredskap.

– Jo, jag har flera prognoser som jag tittar på. Flera gånger om dagen. Men dom är ju inte att lita på. Det är ju det som är värst. Ibland stämmer den ena bra och ibland den andra. Det är så olika, säger han.

Han minns speciellt ett år då snön lät vänta på sig ovanligt länge. Då Kiruna fick snö senare än Stockholm.

– Det var 1988. Då började det inte snöa förrän veckan före jul. I Stockholm hade det kommit en halvmeter snö innan vi fick snö här, minns Henning Grönli.

Ända sedan i söndags har snön fallit med undantag för timmar. Men enligt prognoser kommer ännu mer av den vita varan att falla. Henning Grönli och de andra jobbar i skift och turas om enligt ett väl inarbetat schema. Men det har sina nackdelar att vara snöröjare. Många gånger står bilarna dåligt till och försvårar för underhållsarbetet.

– Det är det värsta. Människor parkerar huller om buller. Då blir det tufft för oss. Vi kommer inte åt att röja där vi ska och blir sinkade, säger Grönli.

Den som följer sociala medier kan också läsa en hel del sämre valda kraftuttryck om snöröjarnas arbete i Norrbottens kommuner. Många har något att tycka om just snöröjningen. Även Henning Grönli och hans kollegor möts av uppretade personer i sitt arbete.

– En del lever rövare. De svär och lever f-n. Men vad ska man göra åt det? Men då finns det andra som gör tummen upp istället. Det känns bra, säger Henning Grönli.

Det är en hel del snö som kommit sista dagarna och det slutar inte än - det kommer mer. Det ska snöa av och till ända fram till lördagen säger prognoserna. En dryg halv meter snö har då fallit under den gångna veckan.

Ingvar Dagfjäll är på besök i Kiruna. Normalt bor han i Kuttainen. Men trots att han bara är gäst i hyreshuset så har han valt att greppa snöräven.

– Jag tycker om att skotta snö. Det är bra att få röra på sig, pensionär som man är. Man får motion och det finns inte så mycket annat man kan göra så här på vintern än att skotta snö.

Du tittar på prognosen på ett litet annat sätt än de som inte tycker om snön?

– På sätt och vis men det behöver inte komma så här mycket som det kommit nu. Nog får det vara lite uppehåll med snövädret ibland, säger han.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Maria Dahlgren