Före detta Luleåbon i Sydkorea "Jag är mer orolig nu"

Johanna Ruuth från Luleå bor och studerar i Sydkorea. Vi pratade med henne om hur hon upplever stämningen i landet efter upptrappningen av konflikten med grannen i norr.

Johanna Ruuth tillsammans med mannen Tae-hwan Jin.

Johanna Ruuth tillsammans med mannen Tae-hwan Jin.

Foto: privat

Sydkorea2017-09-06 12:50

Världens ögon är riktade mot Sydkorea och Nordkorea. Konflikten har enligt de flesta bedömare trappats upp och läget är spänt. Under helgen som var genomförde Nordkorea ett sjätte kärnvapentest. USA reagerade stark och ska ha haft ett möte med Sydkorea om hur man ska svara på provokationen. FN:s säkerhetsråd kallades även in till ett extramöte.

Tre mil söder om huvudstaden, i Suwon, bor Johanna Ruuth från Luleå tillsammans med sin man Tae-hwan Jin. De träffades genom en gemensam kompis när de pluggade på samma campus. Hon säger att de snabbt blev goda vänner. Johanna Ruuths bild av läget i Sydkorea är att människor beter sig precis som vanligt trots upptrappningen. Hur bisarrt det än kan låta, tar kanske de flesta sydkoreanerna Nordkoreas provokationer med ro. Det är ett folk som vant sig vid att leva nära den repressiva totalitära makten.

– I vardagslivet är det ingen skillnad alls, folk går till jobbet som vanligt och barnen leker på gatorna, säger Johanna Ruuth.

Människor från utlandet som flyttat till Sydkorea blir lättare oroligare än sydkoreanerna, säger hon. Ingen information har heller kommit från myndigheterna apropå Nordkoreas provokationer.

­– Man brukar kunna se tecken på om landet är oroligt, så som stigande matpriser till exempel. Men man ser inget sådant här.

Men visst finns det en spänning i luften. Dagens läge känner hon igen från år 2012, då hon flyttade till landet. Det var samma år som Kim Jong Un utsetts till marskalk, och tagit över makten. Några år innan dess hade också flera incidenter skett där Nordkorea bland annat besköt Sydkoreanska civila och militärer. På grund av att relationerna varit frostiga under så många år, är hon inte rädd för att just denna upptrappning ska eskalera till fullskaligt krig.

– Konflikten går i cykler. Man kan inte leva i ständig skräck. Då blir inget gjort. Nordkorea har funnits som ett hot i de flesta sydkoreaners hela liv.

Hon säger att länderna inblandade skulle ha för mycket att förlora på krig.

Men det finns en stor skillnad mellan generationer hur man helst vill se att framtiden utvecklas.

– När det kommer till den äldre generationen är det många som vill ena de två länderna igen. Och man ser det som ett folk. Om det inte var för det kommunistiska styret i Nordkorea, skulle länderna vara enade. Många har en bror eller nära släkting som råkade befinna sig på fel sida av linjen i slutet av kriget.

Majoriteten av den yngre generationen, menar hon, vill inte att länderna ska enas.

– De yngre menar att de inte vill offra det välstånd som landet byggt upp för att hjälpa Nordkorea att komma på fötter om länderna skulle bli ett igen. Nordkoreas ekonomi är förstörd.

Inte nog med att Nordkorea har fått en ny, till synes mer aggressiv ledare. Det nya styret i USA spelar också roll.

– Mina vänner här tycker att Donald Trump petar på den björn som sover. Det är lätt för honom att komma med kraftiga utspel som är i säkerhet i Washington, men händer det något är vi först att drabbas, säger hon och syftar på att Obama hade en mer diplomatisk ambition vad gäller hanteringen av Nordkorea.

– Jag är mer orolig nu än när Obama ledde USA. Trump vill inte kompromissa och inte böja sig, han använder starkare ordalag.

I framtiden vill hon jobba med internationella relationer, vilket hon studerar på Universitet kyung Hee. Hennes familj har uttryck att de helst ser att hon kommer hem till Luleå igen. Men några sådana planer har hon inte ännu.

- Inte om det är som i nuläget. Om saker trappas upp och det blir en konflikt tar jag första bästa flyget hem till Sverige och Luleå.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!