Sydberg: "Vi ser rymden som en motor"

Stefan Sydberg (M), kommunalråd, blev besviken över regeringens uteblivna satsning på satellituppskjutning. Men nu blickar kommunen framåt.

"Vi ser rymden som en motor för lång tid framöver,  gruvor stänger förr eller senare", säger Stefan Sydberg (M).

"Vi ser rymden som en motor för lång tid framöver, gruvor stänger förr eller senare", säger Stefan Sydberg (M).

Foto: Thomas Lövgren

Kiruna kommun2019-09-19 18:15

Under onsdagen kom Matilda Ernkrans (S), minister för högre utbildning och forskning, med beskedet att rymdsektorn i Sverige får 150 miljoner kronor årligen i extra anslag. 
– Det är jättebra att regeringen satsar på rymden, det är vad som behövs. Men tidsluckan för när Sverige kan ta initiativet för satellituppskjutningar är rätt så smal och den finns nu. Det är synd att regeringen inte visat att de är intresserade av att göra det här just nu, säger Stefan Sydberg. 

Regeringen gav 60 miljoner till Esrange 2018 till en testbädd för raketteknik. För att driva projektet vidare behövs ytterligare 400 miljoner. 
– Det hade inte behövt vara hela summan, men vi hade behövt en signal så att SSC hade kunnat fortsätta vilket hade varit bra både för Kiruna, regionen och för Sverige. Så därför blir jag besviken såklart. 

I juli enades kommunpolitikerna om att ställa ett gemensamt krav på regeringen om 400 miljoner. 
– Vi fortsätter att stötta SSC och försöker hålla en god kontakt med landshövdingen och politiken. Vi var med ministern här under två dagar och vi har gått in med tre miljoner själva i ett tidigare skede för att visa att vi är med på det här. 

Kommunen ska även se över om det går att få fram finansiering från annat håll än regeringen till exempel genom strukturfonder. 
– Vi ser rymden som en motor för lång tid framöver,  gruvor stänger förr eller senare, men rymden är just nu en jättestor oexploaterad marknad. Därför är det viktigt för Kiruna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!