Svidande vittnesmål över svensk integration

Rebecka jobbar på HVB-hemmet Gnistan. Här vistas ensamkommande barn under 18 år. När 14-årige Zaher från Afghanistan skrivs in träffar han landsmännen Ahmed och Hamid.

Elin Perssons debut "De afghanska sönerna" är en stilistiskt svidande kommentar över den byråkratiska myndighetsutövningen i integrationens Sverige, men recensenten Simon Olofsson.

Elin Perssons debut "De afghanska sönerna" är en stilistiskt svidande kommentar över den byråkratiska myndighetsutövningen i integrationens Sverige, men recensenten Simon Olofsson.

Foto: Caroline Andersson

Recension2020-04-01 06:00
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Litteratur

De afghanska sönerna

Elin Persson

Bonnier Carlsen

I en påtvingad vänskap kommer de att dela både trauman och hopp om en bättre framtid. Som anställd är Rebecka närvarande i ungdomarnas liv, men i hennes roll förordas en professionell distans. Över vardagen tornar migrationsverkets beslutsapparat, som styr både hopp och förtvivlan, liv och död. 

Elin Perssons debutroman är ett skrämmande vittnesmål över svensk integration. Berättelsens motiv lutar måhända mot en ungdomsberättelse, men språkligt opererar boken på en annan nivå. Den korthuggna, väl avvägda fraseringen speglar en byråkratisk maskin där hjälpen aldrig når fram. Rebecka blir ett verktyg i maktens tjänst, där ingen verklig värme tillåts att existera. Istället är det journaler, blipp-nycklar och professionellt avstånd som styr hennes relationer med de traumatiserade ungdomarna. På insidan värjer sig Rebecka mot kylan och distansen, men yrkesrollen håller henne i ett skruvstäd. Endast i drömmar och fantasi kan Rebecka närma sig pojkarnas liv med en genuin värme som är oförenlig med hennes professionella roll, men som också riskerar att föra henne över gränsen till det förbjudna.

Elin Perssons debutroman är en stilistiskt svidande kommentar över den byråkratiska myndighetsutövningen i integrationens Sverige. Den är också en fiktiv minnesskrift över de människor som räddats till livet men som inte tilläts att leva. Som sådan är den lika effektiv som den är drabbande, med en språklig briljans som dröjer sig kvar.