Det är den hetaste politiska frågan just nu i Sverige och i dag är det bara Vänsterpartiet som vill ha en folkomröstning om Natofrågan. Övriga partier i riksdagen anser att politiken ska ta det beslutet.
– Jag tycker det är en dålig ide, av flera olika skäl. Det är en fråga som jag inte tycker lämpar sig för en folkomröstning, säger statsminister Magdalena Andersson (S) på en pressträff på torsdagen.
Birger Lahti förklarar att det råder samsyn inom Vänsterpartiet i frågan.
– Absolut. I alla fall i riksdagsgruppen och partistyrelsen. Alla är överens om att det är det minsta rimliga kravet som finns, säger Birger Lahti och fortsätter:
– Det är det största säkerhetspolitiska beslutet som Sverige någonsin kommer att ta. Vi har haft alliansfrihet och varit neutrala i över 200 år, och alla vet att den har tjänat oss väl.
Lahti säger sig har full förståelse för att frågan väcker tankar i dag efter Rysslands invasion av Ukraina. Men att "springa in i Nato" kan gå fel.
– Vi har folkomröstat om EU och EMU. Vi har till och med folkomröstat om vilken sida vi ska köra på. Men sedan, när vi ska ta det största beslutet någonsin, då säger de till folket att "det här förstår ni inte". Jag tycker det är att nedvärdera den svenska befolkningen.
Ett argument som förts fram i debatten mot en folkomröstning har varit risken för yttre påverkan.
– Men vad är det som säger att vi inte redan nu har en jättestor påverkan på läget som vi befinner oss i, men åt andra hållet, säger Birger Lahti.
Hur menar du?
– Natoivrarna har fått vatten på kvarnen och man skrämmer upp folk.
Han är också säker på att trycket på den yttersta makten är stor från krigsindustrin, och försvaret.
– Om folkomröstningen visar att svenska folket är beredd att gå med, då rättar vi oss efter det. Men jag tycker det är ett minusbetyg om man inte låter folket säga sitt.
Birger Lahti pekar på utfallet i EMU-folkomröstningen 2003. Att folkets röst den gången visade den rätta vägen.
Det är en orolig tid just nu med invasionen av Ukraina. Ska man inte därför skynda på en sådan här process och kanske låta politikerna ta beslutet?
– Nej, det tycker jag inte. Det blir ju inte mindre oroligt om vi går med i Nato i det här läget, att vi springer in med all hast. Det här är det största beslut vi någonsin kommer att ta.