Tre av tio har svårt att klara sina utgifter

Fallande tillväxt och hög arbetslöshet har präglat ekonomin under pandemin. Det märks nu allt tydligare i människors privatekonomi. Tre av tio vuxna svenskar har en eller flera gånger det senaste året inte kunnat betala alla sina räkningar, amorteringar eller räntor på förfallodagen. Det visar en ny undersökning från Högskolan i Halmstad, Lunds universitet och Kronofogden.

Tre av tio vuxna svenskar har en eller flera gånger det senaste året inte kunnat betala alla sina räkningar, amorteringar eller räntor på förfallodagen.

Tre av tio vuxna svenskar har en eller flera gånger det senaste året inte kunnat betala alla sina räkningar, amorteringar eller räntor på förfallodagen.

Foto: Jessica Gow/TT

Sverige2021-03-10 09:02

Undersökningen bygger på en enkät som besvarades i maj 2020 och januari 2021. 29 procent av de tillfrågade uppgav i januari att de en eller flera gånger de senaste tolv månaderna har varit in en situation då de inte haft pengar till att betala alla räkningar, amorteringar eller räntor på förfallodagen. Vilket är närmare var femte tillfrågad. Förra år var motsvarande siffra nio procent. 

Värst är situationen för ensamstående föräldrar. I maj i fjol uppgav 17 procent att de har haft svårt att klara sina utgifter. I januari i år hade den siffran ökat till 42 procent. 

För den som har svårt att få pengarna att räcka till är rådet att vara aktiva och be om hjälp. 

– Det sämsta man kan göra är blunda för hur situationen verkligen är. Prioritera vad du absolut måste betala, exempelvis hyra, el och mat. Kontakta den du är skyldig pengar och säg som det är. Kanske går det att dela upp betalningen eller hitta en annan lösning. Prata med någon i din närhet som har koll på ekonomi eller hör av dig till budget- och skuldrådgivningen i kommunen där du bor. Och ring Kronofogden om skulden redan har skickats dit, säger Davor Vuleta medförfattare till undersökningen. 

Fakta om undersökningen

Enkäten riktade sig till personer som är bosatta i Sverige och är 18 år eller äldre. Urvalet drogs från riksrepresentativa webbpaneler. Den första insamlingen genomfördes i maj 2020 av Institutet för kvalitetsindikatorer på uppdrag av Kronofogden. Den andra insamlingen genomfördes i januari 2021 i samverkan mellan Högskolan i Halmstad, Lunds universitet och Kronofogden. I maj 2020 samlades 1 518 svar in och i januari 2021 samlades 2 057 svar in.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!