Statsvetaren: "Vågmästarrollen ligger i mitten"

Statsminister Stefan Löfven (S) har begärt entledigande och lämnar nu över ansvaret för en ny regeringsbildning till talmannen Andreas Norlén. "Regeringsfrågan ligger i händerna på de mindre partierna", säger statsvetaren Charlotta Söderberg.

Charlotta Söderberg, universitetslektor i statsvetenskap vid Luleå tekniska universitet.

Charlotta Söderberg, universitetslektor i statsvetenskap vid Luleå tekniska universitet.

Foto: Petra Älvstrand

Sverige2021-06-28 12:06

Under måndagsförmiddagen meddelade statsminister Stefan Löfven (S) att han begär entledigande och att det nu blir upp till talmannen Andreas Norlén att försöka forma en ny regering som alla partier i Sveriges riksdag kan tolerera. Statsvetaren Charlotta Söderberg håller det inte för omöjligt att talmannen kan lyckas med sitt uppdrag. 

– Det parlamentariska läget just nu är oerhört oförutsägbart. Vi har helt enkelt samma situation nu som vi hade efter valet 2018, säger hon.

Riksdagens sammansättning ser likadan ut, men Charlotta Söderberg understryker att partiernas inställningar har ändrats.

– Det första Stefan Löfven försökte med var att återuppliva januariavtalet, det gick inte. Liberalerna har lämnat det. De har också fått betala ett ganska högt pris för januariavtalet, det har märkts på deras opinionssiffror, säger hon.

Söderberg menar att vågmästarrollen i Sveriges riksdag ligger i mitten.

– Oavsett vilket parti det blir som bildar regering så måste det lyckas komma överens med de små partierna. Det är framför allt Centerpartiet och Liberalerna och delvis Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Liberalerna har sagt att de absolut vill stödja en borgerlig regering nu, samtidigt som Ulf Kristersson (M) är villig att bilda regering. Han kommer förmodligen få frågan av talmannen.

Enligt Charlotta Söderberg är det mest troliga scenariot att de största partierna, Socialdemokraterna och Moderaterna, får frågan om att bilda regering. Sverigedemokraterna är tredje största parti, men hon ser det inte som sannolikt att frågan skulle gå till Jimmie Åkesson (SD).

– Sverigedemokraterna har många mandat och det är det som varit låsningen i svensk politik länge, nu beror det återigen på hur partierna ställer sig till Sverigedemokraterna, säger Söderberg.

Talmannen Andreas Norlén har nu fyra försök på sig att lyckas forma ett nytt regeringsalternativ, gör han inte det går Sverige ändå till extraval.

– Generellt sett är svenskarna duktiga på att gå och rösta, speciellt när det gäller nationella angelägenheter. Det är sannolikt att vi skulle få ett relativt högt valdeltagande, men det var länge sedan vi hade extraval i Sverige. Det är jättesvårt att spekulera, vi har ingenting att luta oss mot, säger Charlotta Söderberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!