Startups med fokus på gruvsäkerhet vinner tävling

Vinnarna i Swedish Mining Innovations innovationsidétävling är Flasheye och Radchat som kommer att kunna använda prispengarna på 600 000 kronor vardera till att förverkliga sina idéer.

Ida Rehnström, från COO Flasheye, och Lukas Crisp, vd och medgrundare för Radchat.

Ida Rehnström, från COO Flasheye, och Lukas Crisp, vd och medgrundare för Radchat.

Foto: Pressbild

Sverige2022-06-22 12:00

Finalen av Swedish Mining Innovations innovationsidétävling gick av stapeln i samband med Euromine Expo. "Sveriges bästa innovationsidé 2022" är Flasheye och Radchat som får en prissumma på 600 000 kronor vardera. Båda företagen är startups med idéer som handlar om hur teknik kan förbättra säkerheten i gruvor.

Flasheye använder 3D-teknik för att upptäcka och förhindra felhändelser och olyckor.

– Det här är en bekräftelse på att vi gör rätt sak i rätt tid och medlen gör att vi kan prioritera utveckling av IP och produktifiering. Vi har höga ambitioner och ser på detta globalt från start, säger Ida Rehnström på COO Flasheye.

Radchat gör så att olyckor lättare undviks med hjälp av radar och sensorteknik.

– Det känns så roligt att bli utnämnd som en av årets vinnare bland alla dessa drivna företag. På Radchat är vi superglada och stolta över att få ta emot priset. Nu ser vi fram emot att kunna ta nästa steg tillsammans med industripartners, säger Lukas Crisp, vd och medgrundare för Radchat.

Fakta

Tävlingen arrangeras av Swedish Mining Innovation, det nationella strategiska innovationsprogrammet för den gruv- och metallutvinnande industrin som är en del av Vinnovas, Formas och Energimyndighetens satsning på strategiska innovationsområden.

Vinnarna får 600 000 kronor vardera att använda för att utveckla sina idéer. Alla i tävlingen kommer att få hjälp från Swedish Mining Innovation med att hitta vägar att ta sin idé vidare, exempelvis genom programmets utlysning eller med ett industribolag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!