I början av juni offentliggjorde svenska Vattenfall att de investerar en miljon euro och blir minoritetsägare i det estniska kärnkraftsbolaget Fermi Energia.
– Vattenfall är intresserad av att följa med i den teknikutveckling som nu sker på marknaden för att lära och bygga kunskap. Det är huvudanledningen till att vi gjort den här investeringen, säger Desirée Comstedt som är ansvarig för Fleet Development, anläggningsutveckling, för både kärnkraft och vattenkraft.
Idag ser inte Vattenfall behov av nya kärnkraftverk i Sverige.
– I Sverige har vi fem reaktorer och har en överproduktion av el. I framtiden kommer vi att ha en kraftig elektrifiering av vår industri och då kommer det att bli ett ökat behov av elenergi, men vi måste avvakta och se hur teknikutvecklingen ser ut för bland annat havsbaserad vindkraft. Vi har inga planer på att bygga kärnkraft i Sverige men vi har en skyldighet att följa med på den teknikutveckling som sker i vår omvärld, säger Desirée Comstedt.
Idag finns forskningsreaktorer av SMR:er i drift men man har inte löst frågorna kring serieproduktion så man kan få ner kostnaderna. Länder som satsar stort på tekniken är USA, Storbritannien och Kanada där man ser på teknikval, licensieringsprocesser och platsval.
– I Estland är man fortfarande i ett tidigt skede i processen men man planerar för tillstånd att börja bygga 2030. Den kommer då att vara i kommersiell drift omkring 2035, säger hon.
Janne Wallenius, professor i reaktorfysik vid KTH, men också delägare i företaget Blykalla som jobbar med blykylda reaktorer, ser en kommersialisering av kärnkraften som realistisk.
– Målet med bolaget är att kommersialisera ny kärnkraft i Sverige i mitten av 2030-talet. Vi ser en stor potential för det då elanvändningen kommer att öka och om man inte bygger kärnkraft så kommer stabiliteten i elnätet att vara hårt drabbat. Av rent tekniska skäl bidrar inte vindkraft till nätstabilitet, säger han.
En viktig del kring kärnkraften är kärnavfallet och om det går att återvinna.
– Ska man köra reaktorer på kärnavfall så är blykylda reaktorer bäst. Pratar man återvinning av avfall från SMR:er så kan man göra det på ett väldigt bra och kostnadseffektivt sätt, men tanken på att återvinna avfall från dagens reaktorer är inte ekonomiskt bärkraftigt, säger Janne Wallenius.