Det blev inte så negativa konsekvenser för bilindustrin i Sverige som först befarades. Regeringens stödpaket med bland annat korttidspermitteringar var en orsak.
– Vi har inte en enda konkurs i Sverige inom leverantörsindustrin på grund av pandemin. Det finns naturligtvis andra svårigheter som kan dyka upp men ingen har gått i konkurs utan de har klarat sig med hjälp av korttidspermitteringar och det faktum att industrin går bra i Sverige, säger Fredrik Sidahl, vd för Fordonskomponentgruppen som är branschorganisationen för de Skandinaviska leverantörerna till fordonsindustrin.
Sverige klarade sig förhållandevis bra och det blev inte det tvärstopp som man pratade om i maj i fjol.
– Välskötta företag och korttidspermitteringar var det som var avgörande till att det gick bra, säger han.
Efter maj månad började bilindustrin åter starta upp, men nu visade sig några effekter som ingen hade förutsett. Den ena effekten är bristen på halvledare, IC-kretsar. De är avgörande för all elektronik i dagens fordon som farthållare till krockkuddar.
– När pandemin slog till så drog fordonsindustrin i handbromsen och avbeställde alla sina ordrar. Behovet från bilindustrin av halvledare är bara cirka 10 procent av den totala produktionen av halvledare. De övriga 90 procent går till konsumentprodukter, till exempel datorer, elvispar och spelkonsoler, som i sig fick ökad efterfrågan. Bristen på halvledare som uppstod tror vi inte kommer att vara borta förrän i slutet av det här året. Det här kommer att ge minskade produktionsvolymer och därmed minskade volymer hos leverantörerna, säger han.
En annan effekt som de också har sett är att stålpriserna har ökat.
– De har gått upp med 30 procent på världsbasis. Det beror på att det blev en obalans i orderingången i början året och man minskade produktionskapaciteten. Sedan blev det full fart igen i många fabriker och då hängde man inte med och det gjorde att komponentpriserna steg och gjorde det tufft, säger Fredrik Sidahl.
En tredje effekt som visade sig var på transportsidan.
– Alla containrar har hamnat på fel sida av jordklotet. Det hänger ihop med att mycket av containerflödena är Kina-Europa och Kina-Amerika, som är USA och Brasilien. Containarna ska vara i ett flöde men om det blir en störning så blir det stopp någonstans. Det har gjort att containerpriserna har ökat med tre till fyra gånger, säger Fredrik Sidahl.