72 000 anmälda till vårens högskoleprov

När anmälan till vårens högskoleprov stängde klockan den 17 januari hade 72 065 anmält sig. Det är den näst högsta siffran sedan våren 2018.

Tre studenter skriver högskoleprovet i skolsal.

Tre studenter skriver högskoleprovet i skolsal.

Foto: Eva Dalin

Sverige2023-01-19 15:32

– Intresset för att få göra högskoleprovet är fortfarande stort, säger avdel­ningschef Susanne Wadsborn Taube vid Universitets- och högskolerådet (UHR), och fortsätter:

– Även om anmälningarna inte nådde upp till fjolårets 74 478 så är gårdagens notering ändå den näst högsta sedan våren 2018.

Provet genomförs lördagen den 25 mars på 120 provorter i Sverige samt i Mariehamn på Åland. Av de 21 universitet och högskolor som är med och genomför högskoleprovet fick universiteten i Stockholm, Lund och Göteborg flest anmälningar.

De som skriver provet måste vara minst 18 år under 2023 eller ha börjat gymnasiet före 16 års ålder och gå andra eller tredje året på gymnasiet.

Högskoleprovet

Högskoleprovet är ett prov som har betydelse om det är fler sökande än det finns platser till en utbildning. Till de flesta högskoleutbildningar råder ingen konkurrens om platserna och då antas alla sökande som uppfyller kraven på behörighet. Giltighetstiden för provresultat är åtta år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!