S och MP splittrade om SSAB-skatt

MP vill slopa fossila subventioner för SSAB – men frĂ„gan splittrar regeringen. ”Det skulle innebĂ€ra ett enormt tapp” sĂ€ger Ida Karikiainen (S), riksdagsledamot.

Ida Karkiainen (S), riksdagsledamot.

Ida Karkiainen (S), riksdagsledamot.

Foto: Maria Dahlgren

Sverige2019-11-19 18:00

Miljöpartiet Ä sin sida vill slopa alla fossila skattesubventioner inom industrin. Koldioxidskatten ska höjas för industrierna, samtidigt som drivmedelsubventioner för arbetsmaskiner mÄste slopas. Det menar Lorentz Tovatt (MP), riksdagsledamot.

– Vi vet att hela vĂ€rlden mĂ„ste nĂ„ nollutslĂ€pp till 2030 och dĂ„ kan vi inte fortsĂ€tta med att subventionera fossila utslĂ€pp.

Men om stÄljÀtten beskattas hÄrdare hamnar svenska jobb i fara, menar Ida Karkiainen (S), riksdagsledamot.

– Och utslĂ€ppen skulle dĂ„ flyttas till andra stĂ€llen, tillĂ€gger hon.

SSAB gör redan rÀtt för sig, eftersom de tillsammans med LKAB och Vattenfall, sedan 2016 ingÄr i initiativet Hybrit som verkar för fossilfri stÄltillverkning, menar Ida Karkiainen (S).

Företaget har som mÄl inom ramen för Hybrit att sÀnka sina fossila utslÀpp med 25 procent fram till 2025. UtslÀppen ska vara nere pÄ noll fram till 2045.

– De jobbar hĂ„rt med den frĂ„gan, och det kommer att bidra mycket till Sveriges minskade utslĂ€pp.

Vi har tidigare skrivit om hur SSAB importerar kol frĂ„n Australien och Nordamerika. StĂ„ljĂ€tten Ă€r ocksĂ„ den industri som orsakar störst koldioxidutslĂ€pp i landet. 4,9 ton koldioxid slĂ€pptes ut förra Ă„ret – det motsvarar 2,5 miljoner resor till Thailand, tur- och retur.

Varför beskattas inte ett sÄdant företag hÄrdare?

– Det skulle bli ett enormt tapp. Om vi har en hög beskattning pĂ„ vĂ„ra industrier i Sverige som skapar mĂ„nga arbetstillfĂ€llen och exporttillfĂ€llen, och som bidrar med pengar i stadskassan, dĂ„ Ă€r det klart att vi vill ha kvar de i landet. Men det Ă€r sĂ„klart sĂ„ att industrin Ă€r en av de största bovarna nĂ€r det gĂ€ller utslĂ€pp. 

Lorentz Tovatt (MP) ser ingen motsĂ€ttning. Han menar att jobben inte alls riskerar att försvinna om subventionerna tas bort. Miljöpartiet har sjĂ€lva varit med och höjt utslĂ€ppsavgifterna i EU –  bland annat för SSAB.

– Hittills har inte den politiken lett till att jobben flyttats utomlands, tvĂ€rtom Ă€r jag optimistisk. Vi tror att det finns mĂ„nga jobb inom sjĂ€lva omstĂ€llningen. 

GÄr det att vara sÀker pÄ att jobb inte försvinner utomlands?

– Ingen kan förstĂ„s veta sĂ€kert. Men jag tror ocksĂ„ att SSAB Ă€r sĂ„ pass duktiga att de hittar lösningar för att ta fram ny teknik.

Det finns stöd för en skattevÀxling pÄ 15 miljarder i Januariavtalet. DÀr vill MP hitta en lucka till förhandling, fram tills nÀsta höstbudget sÀtts.

Lorentz Tovatt (MP), riksdagsledamot.
Lorentz Tovatt (MP), riksdagsledamot.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!