Bärföretagare befarar tuffa tider för branschen

Det är inga lätta tider för skogsbärsbranschen, det anser i alla fall företagen

Ransäters invest AB har fått klart från thailändska myndigheter att en del gästarbetare kommer kunna åka till Sverige i år trots pandemin.

Ransäters invest AB har fått klart från thailändska myndigheter att en del gästarbetare kommer kunna åka till Sverige i år trots pandemin.

Foto: Petra Isaksson

Sverige2020-07-19 12:50

Förra året var det inget bra bärår, Ransäters invest AB fick endast ihop ungefär hälften av volymen som de fick året dessförinnan. I år har de stora problem kopplade till coronapandemin och nästa år träder eventuellt en ny skattelag, som kan slå hårt mot branschen, i kraft.

Ransäters invest AB har fått klart från thailändska myndigheter att en del gästarbetare kommer kunna åka till Sverige i år trots pandemin.

– Vi hade planerat för att upp emot 7 000 personer från Thailand skulle komma för att plocka bär åt oss i år, istället blir det bara 2 600, säger grundaren Sylve Björkman.

Att det ens kommer några bärplockare till dem beror på att företaget diskuterat med thailändska myndigheter som gått med på att låta sina landsmän åka om en tiopunktslista med krav uppfylls. På den står exempelvis att alla gästarbetare ska ta tempen varje dag och att bärföretagen ska gå in med en bankgaranti i förväg. Garantin ska försäkra att arbetarna klarar sig om de skulle behöver sitta i karantän när de återvänt till Thailand.

– Det blir mycket dyrare för oss och det blir ännu ett dåligt år för oss i branschen, säger Björkman.

Även Tommy Innala, serior advisor och delägare i Polarica, säger att han ser mörka moln på himmelen.

– Vi är vara vid att bärbransch är osäker i och med att tillgången på bär kan variera från år till år, men nu har vi både kort- och långsiktiga organisatoriska problem att handskas med, säger han.

Polarica vet ännu inte huruvida det kommer komma några bärplockare från Thailand som kan jobba för dem i år, diskussioner med myndigheterna pågår fortfarande. Bärplockningssäsongen väntas börja i slutet av juli eller början av augusti men för Polarica finns fortsatt många frågetecken.

– Det är så ovisst just nu. Vi måste förbereda oss för många olika situationer som kan uppstå, säger Tommy Innala.

Regeringen har i sommar lagt fram en proposition om att utländska bemanningsföretag med arbetare i Sverige ska betala skatt i Sverige istället för i ursprungslandet. Detta skulle bland annat påverka de thailändska bemanningsföretagen som anställer bärplockarna som arbetar i de svenska skogarna. Röstas den igenom kommer den träda i kraft nästa sommar.

– Den skulle slå hårt mot oss eftersom färre skulle välja att komma hit, det skulle bli dyrare för både oss och bemanningsföretagen och det skulle försämra vår konkurrenskraft mot andra EU-länder, säger Innala.

Sylve Björkman håller med.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!