Beskedet om utredningen av statsministermordet 1986 kom på en pressträff på onsdagen, då den så kallade Skandiamannen, Stig Engström, pekades ut som gärningsman.
– Eftersom den personen är död, kan jag inte väcka åtal mot denne utan har beslutat att lägga ner förundersökningen, säger chefsåklagare Krister Petersson.
Spaningsledare Hans Melander säger att man kom Stig Engström på spåren när en ny utredningsgrupp började gå igenom materialet igen 2017.
– Vi kom då fram till att en person som inte stämde med den övriga bilden, en person som inte passade in. Hans uppgifter gick inte att förena med övriga vittnen.
Flera vittnen har lagt märke till mördarens klädsel men få har sett ansiktet, enligt Petersson. Stig Engström har sagt till polisen och i intervjuer att han var på mordplatsen, men inget vittne har sett honom.
– Inget av vittnena som varit på brottsplatsen har pekat ut att Stig Engström över huvud taget har varit på brottsplatsen. Har han varit där så har han försvunnit innan han gett något som helst intryck.
Krister Petersson säger att de inte vet om Stig Engström agerade ensam.
– Vi har inte kunnat hitta något stöd för en konspiration. Men det går inte helt att avfärda.
Utredningen innehåller över 22 000 uppslag och runt 90 000 personer. Drygt 10 000 personer har hörts. Några nya uppslag som skulle ge stöd för antingen det så kallade PKK-spåret eller det som kallas polisspåret har inte framkommit.
Totalt 134 personer har erkänt mordet. 29 har erkänt direkt till polisen. Totalt hart 788 vapen provskjutits och utredarna har undersökt en stor mängd kulor.
Kulan som dödade Palme, liksom den nuddade hans hustru Lisbeth Palme var av kalibern 3,57 Magnum och typen Winchester Western.
– Tyvärr är det mycket få spår på kulorna. De är dessutom demolerade, säger Melander.
Utredarna har inte kunnat koppla rätt vapen till de kulor som hittades på Sveavägen.
– Av allt att döma kommer den tekniska bevisningen inte kunna ge oss någon hjälp. Vi måste bedöma vad som hände på befintligt material, säger Petersson.
Det finns flera svårförklarade omständigheter rörande Stig Engström som han skulle haft svårt att förklara om han frihetsberövats för 34 år sedan, enligt åklagaren.
– Min bedömning är att det hade räckt för att få honom häktad, säger Petersson.
Stig Engström avled år 2000 vid en ålder av 66 år.