Sverige och Finland fördjupar samarbetet

Sveriges och Finlands försvarsminister möttes i Boden för bilaterala samtal. En viktig fråga var ett fördjupat samarbete på övningssidan inom armén, marinen och flygvapnet.

19 mars 2018 18:37

Jussi Niinistö, försvarsminister i Finland, har träffat Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist sammanlagt 38 gånger.

– Vi försöker fånga upp vad som händer i vår region, sa Jussi Niinistö.

Efter att ha besökt övningen Vintersol stannade de i Boden för att ha bilaterala förhandlingar.

– Vi bygger en gemensam marinstyrka, som kan operera tillsammans i östersjöområdet. Vi ska även titta på det fortsatta informationsutbytet mellan Sverige och Finland och hur länderna på olika sätt ska fortsätta fördjupa samarbeten med sina samarbetspartners, sa Peter Hultqvist.

Jussi Niinistö förklarade att de talar konkret om de försvarssamarbeten som länderna har. På frågan om han kunde nämna något svarade han att han inte tror detaljerna är så intressanta, men nämnde den cross border training på flygvapensidan som Finland, Sverige och Norge har i norra Skandinavien. Förutom att öka den militära förmågan är det en viktig säkerhetspolitisk signal, som har en stabiliserande effekt i regionen.

Han tycker att vikten av båda ländernas försvar i norr ökar. I Finland är de glada över att Sverige har börjat återuppbygga sin försvarsförmåga.

– Det är bra för landstyrkorna. Det ökar möjligheterna att samöva. I dag har vi ganska många övningar tillsammans inom flygvapnet och marinen, men vi hoppas på fler övningar med våra arméer i framtiden.

När det gäller helgens val i Ryssland säger Jussi Niinstö att de får avvakta och se vad som händer.

– Bland annat får vi se vad som händer med den militära flygtrafiken i den baltiska regionen nu. Efter annektering av Krim verkar Ryssland ha ökat sin militära aktivitet på hög nivå. Det är oroande och vi hoppas att det ska lugna ned sig på sikt, men jag gissar att det kan vara en ny normalnivå, som vi måste acceptera.

Det innebär att länderna måste ha ett trovärdigt försvar för att undvika några incidenter, sa Jussi Niinistö avslutningsvis.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lena Tegström