Rättframhet inte självklart

Problem på jobbet gjorde att Hannah Bergstedt började engagera sig fackligt. Därifrån har vägen gått mot partiengagemang och riksdag. Men ingenting är självklart: ”Jag är uppfostrad med att ’skryta det får någon annan göra över dig’” säger Hannah Bergstedt.

Mångsidigt. "Folk brukar säga att politiker måste ut i verkligheten, men jag har aldrig mött fler verkligheter än i mitt jobb som riksdagsledamot", säger Hannah Bergstedt, Socialdemokraternas andra namn på riksdagslistan.

Mångsidigt. "Folk brukar säga att politiker måste ut i verkligheten, men jag har aldrig mött fler verkligheter än i mitt jobb som riksdagsledamot", säger Hannah Bergstedt, Socialdemokraternas andra namn på riksdagslistan.

Foto: Kent Risberg Vikström

Svensbyn2014-08-16 08:11

Svensbyliden ligger socialdemokratiska Hannah Bergstedt varmt om hjärtat, gården har hennes morfar hjälpt till att bygga upp och själv är hon född och uppvuxen inte långt härifrån.

– Jag kan egentligen tänka mig att flytta till stan men i grunden är jag ingen storstadsmänniska. Jag tycker om närheten, det där att man vet vem man är och vilka andra är. Det finns en fördel i att människor är bekanta.

Ikväll ska hon hålla föredrag här på gården och prata om hur hon kom in i politiken. I bilen har hon med sig en klänning som hon bar på en av de förs­ta middagarna som riksdagsledamot. En gråmönstrad långklänning som hennes farmor köpte för 25 kronor i sin ungdom. För Kuriren drar Hannah Bergstedt kortversionen om varför hon numera är riksdagsledamot och socialdemokraternas ordförande i Piteå arbetarekommun.

– Jag hade svårt att lära mig läsa och skriva i skolan och då utvecklar man and­ra talanger. Jag var duktig på att prata och engagerade mig i elevrådet.

Som 20-åring hamnade hon hos en mindre bra arbetsgivare och gick en facklig kurs.

– Det var några som var engagerade politiskt där som sa ”men ska inte du gå med”, på den vägen är det.

På Hannah Bergstedt låter det på inga vis som en självklarhet att sitta på den makten som en riksdagsledamot gör. Carina Moberg, då ordförande i civilutskottet, var den som övertalade Hannah Bergstedt att hon skulle kandidera till ordinare riksdagsledamot efter ha suttit som suppleant för kollegan Fredrik Lundh Sammeli.

– Hon var en kvinna med integritet och kunskap. Rakt på sak och lätt att prata med, för mig som tycker att en spade är en spade och en idiot en idiot. Att ha ett väldigt rättframt sätt är inte alltid självklart eller lätt.

Jobben är ett av orden Hannah Bergstedt återkommer till när hon pratar valfrågor.

– Jag har haft ett tjog olika kneg och varit arbetslös. Det finns de som ser ner på arbetslösa och menar att man behöver dra åt tumskruvarna, men ingen kan slå mig på fingrarna i debatten om hur det är att vara arbetslös.

Hur har skandalen med de fejkade medlemssifrorna i SSU påverkat ditt parti?

– Det vore naivt att säga att det inte påverkade oss, jag har sett människor som har mått väldigt dåligt som har varit mitt i det. Jag tror att väldigt många förstår att det är en begränsad del under en begränsad tid och att männi­skor gör misstag.

Hannah Bergstedt om... l En vanlig vecka

...viktigaste valfrågorna: "jobben, hållbarheten och jämställdheten"

...bästa politiska minne: "I ett av mina första pridetåg så gick jag bredvid en man som bar Tornedalsflaggan, en stolt och framgånsrik människa som hade lämnat länet för att han inte kunde leva med den han älskar här, nu har vi Pajala pride och jag har varit med och lyft hbtq-debatten i Norrbotten. "

...politisk förebild: " Ottar Jenssen. En stark kvinn i en tid då det inte var självklart att prata om kvinnors sexuella hälsa och rättigheter."

...personval: " Jag tycker det är kluvet som politiskt system, det finns alltid en risk för populism, sen har människor förtroende för olika människor och att berätta vad jag tycker är viktigt har jag inget problem med"

Måndag kväll, åker ner till Stockholm och är där tisdag, onsdag och torsdag. Dagarna består av debatter, möten och utskottssammanträden och ofta någon middag på kvällen, är i säng vid tiotiden med lite flax. Resten av veckan hemma i länet, ofta företagsbesök eller organisationer. Helgerna ofta medlemsmöten eller hålla föredrag om något valt ämne.

Checklista sommarvanor

Badar helst: Fagerviks kurs- och lägergård nära Svensbyn. Jag jobbade i storköket där när jag var ung.

Dricker: Vatten eller vin med bubblor.

Reser: Hem. Jag gjorde min livs andra utlandssemester i sommar till Barcelona med mina döttrar.

Läser: Jag lyssnar mycket på ljudböcker, senast Fredrik Backmans Allt min son behöver veta om världen.

Campar: Det gör jag inte, jag har en husbil och det viktigaste är att vara nära en schysst badstrand, det vill säga en folktom.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om