Oförglömlig lyxmiddag på fjället

Vår packning tvingade oss att ta den största helikoptern från Ritsem. Det var dock inget i packningen som gjorde att fjällresan 2010 blev en kulinarisk upplevelse utan den ingrediensen fanns redan ute på fjället.

VILDMARKSKÖK. En lika enkel som underbart god middag var de smörstekta rödingkotletterna med potatis. Här ser vi Roland S Lundström i "köket" med utsikt över Svartiluoppal.FOTO: Andreas Wälitalo

VILDMARKSKÖK. En lika enkel som underbart god middag var de smörstekta rödingkotletterna med potatis. Här ser vi Roland S Lundström i "köket" med utsikt över Svartiluoppal.FOTO: Andreas Wälitalo

Foto: Andreas Wälitalo

Svarttijåkka2010-11-12 06:00
Redan innan vi hade gett oss av från Luleå hade vi bestämt oss för att de enda rödingarna vi skulle ta upp under fiskeresan var fisk som vi kunde tillaga på plats. Efter ett par timmar hade vi fångat ett par öringar och rödingar av mindre format, men dessa släpptes tillbaka. När sedan undertecknad fångade en röding på 1,5 kg bestämde vi oss för att det var den vi skulle anrätta första kvällen. Fotograf Andreas skar ut filéerna och gravade den första fisken. Det visade sig dock att vi tvingades ta upp ytterligare en som blev för illa krokad och den fick bli huvudingrediensen i vår fisksoppa. Röding också andra dagen
Efter att grönsakerna och potatisen kokat en stund fick purjolöken samt fisken tre minuter i den sjudande soppan som sedan serverades ute i det fria med höga fjälltoppar som sceneri. Vi lät också röding bli andra dagens middag. Rödingkotletter och små färskpotatisar stektes i smör och till det dukade vi upp den gravade rödingen från första dagen. Vi bjöd över våra tältgrannar på en vildmarksmiddag som knappast någon av gästerna eller vi kommer att glömma i första taget.
Röding skuren i filéer för att
snabba på processen.En blandning av lika delar socker
och salt.Vitpeppar eller citronpeppar efter smak.Blanda allt i en påse och töm den
på luft, knyt ihop och lägg den så
kallt som möjligt. Ett dygn senare
är den gravade rödingen klar att avnjutas.Koka upp potatisen, palsternackan och moroten i grädde, creme fraiche, vatten och buljongtärningar. Tillsätt salt och citronpeppar efter en kort stund.Låt rotfrukterna koka tills att dessa mjuknar något. Tillsätt sedan den grovt tärnade rödingen, purjolöken och en nypa koriander. Låt sedan soppan sjuda
3-4 minuter. Lyft av och låt den vila.Skär rödingen i fyra till fem centimeter tjocka skivor tillsätt salt och citronpeppar.Grovtärna potatisen.Stek sedan allt i rikligt med extra- saltat smör.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!