Svartlågans Multisportförening kunde köpa bönehuset av kyrkan för två,tre år sedan. Det rustades upp för att barnen och ungdomarna i byn skulle ha någonstans att hålla hus.
– Vi har fått bygga upp verksamheten från grunden. Efter ett tag fick vi driftsbidrag på 31 000 kronor från kommunen vilket är välbehövligt.
Verksamheten går ändå med underskott varje år som måste täckas.
– Det beror på att föreningens ideologi är att alla barn och ungdomar ska kunna vara med, avsett om föräldrar har jobb eller inte har råd. Så vi har kört nästan flertalet aktiviteter gratis utom vissa där vi måste få in pengar av olika skäl, säger Winroth.
Inte blev det bättre av att fastigheten nyligen också drabbats av en vattenskada. Efter att föreningen tappert kämpat ihop allt till drift och underhåll i år igen för att hålla Bulldo levande. Bland annat var renovering av både kök och hall så gott som klar.
– När vi kom till Bulldo för att ställa iordning vår nya utrustning så hade ett rör brustit i toaletten och stod och spolade vatten för fullt. Vattenskadan förstörde två toaletter, hallen utanför men läckaget påverkade också både köket och kontoret som är vägg i vägg med toaletterna, säger Johannes Winroth.
Fastigheten är försäkrad hos Folksam och föreningen hade en grundsjälvrisk på 9400 kronor.
– Vi var först tvungen att ta dit en fukttekniker som kontrollerade skadeläget. Efter teknikern varit på plats kom det finstilta i kontraktet fram. Vid en frostskada som fastigheten drabbats av stiger självrisken till hela 54 500 kronor.
Det blev nästan omöjligt?– Ja, det kändes nästan så. När föreningen fick den käftsmällen så tänkte jag personligen att det kommer aldrig att funka, att vi får säga adjöss till huset.
Men sedan slog det Johannes att det enda som föreningen säger när de jobbar med barnen är att om det är svårt då måste man ta hjälp av sina kompisar och kamrater. Sagt och gjort.
– Vi hade ju gått emot allt vi står för om vi inte hade kämpat för aktivitetshuset. Så det var bara att bita i det sura äpplet och be folk om hjälp och göra det bästa vi kunde. Vi satsade på en kampanj i facebook och fick först in några tusenlappar. Sedan var vi i kontakt med Vilda kids som också gjorde en kampanj för oss. Då fick vi in sammanlagt 47 000 kronor.
– Generösa människor har swishat in allt från två kronor upp till 3000 kronor. Vi har företag från Luleå som klivit in och sponsrat med tusenlappar faktiskt men även lokala privatpersoner som skänkt likvärdiga summor. Hade vi inte haft dem vete tusan hur vi gått tillväga. Vi saknar fortfarande drygt sju tusenlappar upp till självriskbeloppet så vi har sökt bidrag hos kommunen för att få täckning för detta, säger Johannes Winroth.
Eftersom flera föreningar sökt bidragspengar vet man inte när föreningens ärende kommer upp till beslut.
– Vi har haft en snickare som rivit upp golvet och nu ska allt torka upp under några veckor. Föreningen skulle även vilja göra en handikappanpassning med dusch som vi också sökt kommunala pengar till om vattenskadan ändå ska åtgärdas.
Huset fyller en viktig funktion?– Ja, grejen är att åtgärdar vi inte problemet då möglar huset sönder och det måste rivas. Det är ju inte bara lokalen som då försvinner utan det är ju alla aktiviteter som vi gör i Svartlå, Boden, Storklinten eller i bygden helt enkelt, säger Johannes Winroth.