Flottningsepoken i Flarkån har en 150-årig historia. Ån, med upprinnelse i Lakaträsket och utlopp i Luleälven vid Svartlå, rensades en gång i tiden på hinder för att underlätta för skogsindustrin. Stenar togs bort och bottnar planades ut. Konsekvenserna för ån blev stora, både i vattnet och för miljön runt vattendraget.
Samfällighetsföreningarna i Svartlå och Harads var de som tog initiativ till en renovering. Kultur- och fritidsnämnden föreslås i ett beredningsförslag ge klartecken för ett projekt avseende återställning av Flarkån jämte sidovatten.
Bra alternativ
Lax och havsöring i ån är ett minne blott efter att Vittjärvs kraftstation byggdes. Kvar finns ett bestånd av lokal öring och harr som genom att sten återförs, lekområden återställs och tidigare stängda områden öppnas ska fås att blomstra. Om 5-10 år är Flarkån ett ett bra alternativ för fisk, fiskare och naturvänner enligt planerna.
Staten tog Flarkån till flottningen. Och staten bör ge tillbaka, är resonemanget. Därför anslås så kallade flottgodsmedel och villkorsmedel för Luleälven på 542.500 kronor, en hörnsten i finansieringen. Medel från EU:s fiskerifond söks på samma summa. Totalt alltså dryga miljonen kronor.
Bodens kommun har åtagit sig att agera bank tills fondmedlen flyter in. Kommunen står även för administrativa kostnader.
Om alla pusselbitar faller på plats börjar fältarbetena nästa sommar. Pontus Lundberg, Makkaur AB, Mellanström, är tänkt som projektledare.