Muu-ckar du gräl?

På lördagen var det folkfest hos Bert Perssons lantbruk i Svartbyn utanför Överkalix. Det var nämligen dags för betessläpp och hundratals tillresta ville se de glada kossorna.

GICK BRA. Bonden Bert Persson var lite nervös att kossorna skulle skada sig om de skuttade för mycket. "Det gick bra", sa han efteråt.

GICK BRA. Bonden Bert Persson var lite nervös att kossorna skulle skada sig om de skuttade för mycket. "Det gick bra", sa han efteråt.

Foto: Göran Lahti

Svartbyn2012-06-04 06:00

Det påminde lite om den andlösa spänningen inför tjuren Ferdinands entré på tjurfäktningsarenan i Disneys tecknade film.

De cirka 400 besökarna räknade ner från tio och portarna slogs upp för att släppa korna på grönbete. Först hände ingenting, sedan ingenting - men sedan tittade en brun kossa ut. Och plötsligt brakade det loss och kossorna rusade, skuttade, sprätte och hoppade i ett virrvarr till publikens förtjusta jubel.

- Oj, oj, bara de inte är för ivriga och skadar sig, sa den annars så gladlynte bonden Bert Persson nervöst.

"Spännande"
Norrmejerier står som arrangör för ett antal betessläpp i norra Västerbotten och de har blivit riktiga familjefester. Det var också många barn som sökt sig till Svartbyn för att se korna släppa loss sina vårkänslor.

- Det var spännande, roligast var det när de hoppade och höll på, säger Alma Andersson, 7 år.

Det är första gången som hon och lillsyrran Alice, 5 år, ser kossor släppas på grönbete.

Plötsligt får ett gäng kor för sig att vända tillbaka och springer i full fart åt fel håll. Men de stoppas av Helena Liljebäck och hennes pappa Gunnar, svåger till Bert Persson. De schasar korna i rätt riktning igen.

Saga är favoriten
Bert Persson och hustrun Karin har haft lantbruk i många år.

- Jag har aldrig varit något annat än bonde, tog bara paus när jag gjorde lumpen. Det måste ha blivit drygt 40 år, säger Bert Persson.

Den ständigt leende gänglige bonden är även en lokalkändis då han som revyartist dragit ner många skratt från publiken med sina dräpande kommentarer och luriga miner.

Sonen Johan ledde betessläppet medan Bert talade i mikrofon. Allt gick bra, ingen kossa har skadats, vad det verkar. Korna sprider hoppande ut sig på den stora ängen, några stångas lite, men en en ko håller sig i Johans närhet.

- Hon heter Saga, det är min favorit. Hon mjölkade 13.000 kilo efter första laktationen, säger han.

Är det mest av alla?

- Nej, vi har några som mjölkar lika mycket, men det är bra efter bara en kalvning.

Men när Saga ska fotograferas närmare står det snabbt klart att Kurirens utsände inte är hennes favorit. Saga sparkar upp gräs och jord som värsta tjuren och det känns en smula kymigt att befinna sig på fel sida om elstängslet.

Men snart lugnar hon sig och börjar kalasa på lite saftigt gräs och bryr sig inte om kameran.

Allt är frid och fröjd igen.

Fotnot: När kon har kalvat första gången börjar hon producera mjölk vilket kallas laktation.

Bert Perssons lantbruk i Svartbyn har 80 kor, varav 65 mjölkkor.

År 2010 byggdes lantbruket om till robotmjölkning. Korna producerar 37,6 liter mjölk i snitt per ko och dag, alla kor tillsammans producerar 2.300 liter totalt per dygn.

Äldsta kon är 13 år, de flesta kring 4 - 4,5 år. Kornas vikt i genomsnitt är 600 kilo.

Enligt norrmejerier håller en ko öppen en gräsyta som motsvarar tre fotbollsplaner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om