Sedan 1970-talet har det odlats mask i lokalerna där Frida Andersson nu etablerar sitt mikrobryggeri, Tjers Bryggeri.
– Jag kallas Tjers-Frida i folkmun, eftersom jag kommer från Tjersgården i Grelsbyn här intill, förklarar hon.
När maskodlingen, en affärsverksamhet med enorma lokaler och en omsättning på tio miljoner kronor, flyttade sin verksamhet söderut, köpte Frida Anderssons bror Johan Andersson lokalerna. Vissa delar hyrs ut som garage och andra delar för Agility-träning med hundar. Men lokalerna närmast vägen, med den tillhörande gamla ladan har nu tagits över av Frida Andersson. I ladan blir det ölprovning och visningar för den som vill se hur bryggeri går till.
– Det finns en stor nyfikenhet och det ska bli kul att lära ut, säger hon.
Bryggeridelen på cirka hundra kvadratmeter är fortfarande bara en nyspacklad och vitmålad, tom yta. Exakt vad investeringen kommer att gå loss på i slutändan är fortfarande lite svävande, men hon gissar på att det landar upp mot miljonen. Just nu testbryggs det för att hitta de ultimata blandningarna och hon jobbar helst med lokala råvaror, gärna från skogen.
– Det blir bär, barr och alltmöjligt. Just nu gör jag en med tjärsmak, med tjära från Vippabacken här i närheten.
Allt med en grundkaraktär av pale ale, lite mer smakrik än en ljus lager.
– Jag vill att det ska vara unika smaker som kommer härifrån, så man förstår att den är från Överkalix och inte Skåne.
Initialt ser hon Norrbotten som sin marknad, men Systembolagets nya regler kan komma att ställa till det. Ett av problemen är att man från och med 1 september, visserligen får leverera till tio butiker jämfört med tidigare tre, men de måste finnas inom en radie på tio mil. Om Tjers Bryggeri räknar fågelvägen klarar de sig ända till Luleå, men Frida Andersson är fortfarande osäker på vad som kommer att gälla.
– Enligt systembolaget verkar det inte vara ett problem. Det ska i alla fall inte hindra mig, det kommer att ordna sig, säger hon hoppfullt.
Frida Andersson har gått sommelierutbildning i Grythyttan, haft eget företag som sommelier och även arbetat på systembolaget i Överkalix.
– Mat och dryck generellt tycker jag är hur spännande som helst. Ett intresse som förhoppningsvis blir ett jobb.
Nu fattas fortfarande tillståndet och leveransen av utrustningen.
– Men jag är glad om det lanseras under 2014. Det är målet.