Om tre år är det tänkt att de tre nya gruvorna i Svappavaara ska vara i drift. Tillsammans ska de möjliggöra en produktionsökning från dagens 28 miljoner ton järnmalm till mellan 35 och 40 miljoner ton.
Gruvorna är flaskhalsen
Det handlar om Gruvberget, som redan är i drift, det i dag vattenfyllda dagbrottet Leveäniemi och fyndigheterna i Mertainen, en dryg mil nordväst om Svappavaara.
- Vi ser att andra satsar och ökar sin kapacitet. Vår betydelse som pelletsproducent minskar om vi inte följer med i utvecklingen, säger Lotta Fogde, kommunikationsdirektör vid LKAB.
På världsmarknaden är LKAB fortfarande en ganska liten spelare men de har i stället nischat sig på högkvalitativa pelletsprodukter. För LKAB:s del är det i dag gruvorna som utgör flaskhalsen i produktionen men efter att man öppnat de nya gruvorna så ska situationen vara annorlunda. Om pelletsverken blir flaskhalsen finns ändå en möjlighet att sälja andra produkter förutom pellets.
Gruvorna i det så kallade Svappavaarafältet ligger bra till med anledning av deras närhet till befintlig infrastruktur så som väg, järnväg och kraftförsörjning.
- Det här är avgörande varför de här fyndigheterna har hamnat först. Det är tack vare infrastrukturen, säger Lotta Fogde.
Långsamma processer
Det största hotet på horisonten just nu är tillståndsprocesserna som drar ut på tiden. Miljöprövningen av Gruvberget ligger nu hos Högsta domstolen.
Naturvårdsverket anser att miljöprövningen för gruvan ska omfatta hela verksamheten i Svappavaara men där håller inte LKAB med. De anser att varje ny verksamhet ska prövas för sig och nu är det alltså upp till HD att fälla det slutliga avgörandet.
Ett annat exempel som drar ut på tiden är frågan om tömningen av Leveäniemi dagbrott. Där väntade man sig ett svar redan under gårdagen, något som uteblev. Får LKAB tillstånd att tömma dagbrottet på totalt 30 miljoner kubikmeter vatten så påbörjas arbetet under hösten. Totalt beräknas det ta omkring två år att bara tömma.
Följer tidsplanen
- Det första steget för oss är att få börja tömma vattnet ur den gamla gruvan och vi väntar på att vilken minut som helst få besked kring pumpningen, säger Per-Erik Lindvall, chef för teknik och affärsutveckling vid LKAB.
Gruvorna är tänkta att vara i produktion 2015 och då kommer det krävas att både tillståndsansökningar och annat klaffar.
- Som det ser ut i dag så kan vi fortfarande följa vår ursprungliga tidsplan men det är klart att marginalerna blir mindre och mindre, säger Lotta Fogde.