Då har man pumpat upp drygt 30 miljoner kubikmeter vatten, lika mycket som 50 Globen.
Sedan man slutade bryta malm i Leveäniemi dagbrott för snart 30 år sedan har det hunnit fyllas med enorma mängder vatten. Tömningen av Leveäniemi dagbrott är ett måste om LKAB ska kunna bryta malm i den gamla gruvan.
Leveäniemi är också en av de tre nya gruvorna som LKAB planerar att öppna i Svappavaara och ingår i planerna för att nå en årsproduktion på 37 miljoner ton. Det finns omkring 110 miljoner ton brytvärd malm i dagbrottet och det är anledningen till varför man nu påbörjar tömningen, ett arbete som beräknas ta två år.
Miljötänk
Det hade varit möjligt att tömma dagbrottet på kortare tid men då riskerar den närliggande miljön och vattendragen att påverkas negativt av en större ström vatten från dagbrottet. Därför har man satt en maxkapacitet på en kubikmeter vatten per sekund. Mängden vatten som pumpas ur dagbrottet och ut i Liukatijoki regleras så att det aldrig går över vattendragets normala variationer, något man från LKAB:s sida menar ska medföra så liten påverkan som möjligt på vattendraget.
- Det var skönt att vi fick tillståndet i juli. Vi hade förberett en anläggning som vi det sista året har modifierat för att verkligen försäkra oss om att det inte sker någon miljöpåverkan när vi släpper ut vattnet i Liukatijoki, säger Jan-Ivan Johansson, ansvarig för LKAB:s tillväxtprojekt.
Bra vattenkvalitet
Enligt mätningar som LKAB har gjort så håller vattnet en riktigt bra kvalitet eftersom det mesta är grundvatten som runnit in i dagbrottet. Förutom flödet så måste man hålla sig under ett gränsvärde vad gäller kopparhalten. Det var också det som gjorde att man fick nej på sin första ansökan om tömningen.
- Det som gjorde att vi fick nej från länsstyrelsen var osäkerheten kring kopparhalterna. Även om de var låga då så är de ändå lägre nu. Nu garanterar vi att det inte överstiger fyra mikrogram per liter i bäcken, att jämföra med dricksvattnet i Kiruna som ligger omkring 17 mikrogram per liter, säger Jan-Ivan Johansson.
Projektchefen Peder Nensén tog till och med fram en kåsa ur fickan och provade att dricka vattnet efter att det har pumpats genom 6,5 kilometer rörledningar.
Hur smakade vattnet?
- Det var inget fel på det och det smakade som ett råvatten ska göra. Det är av den kvaliteten att om man behandlade det vidare så skulle man kunna använda det som dricksvatten, säger Peder Nensén.