Skyddsombud: "Hade kunnat sluta i katastrof"

"Det är ett mycket ovanligt och mycket allvarligt tillbud". Det säger Peter Nordström, skyddsombud vid Leveäniemi, om tisdagskvällens olycka då en sprängladdning gick av under en grävmaskin.

Ovanlig händelse. Peter Nordström, skyddsombud vid Leveäniemi, beskriver tillbudet - att en sprängladdning som inte detonerats smällde av under en grävsmaksin - som mycket ovanligt och mycket allvarligt.

Ovanlig händelse. Peter Nordström, skyddsombud vid Leveäniemi, beskriver tillbudet - att en sprängladdning som inte detonerats smällde av under en grävsmaksin - som mycket ovanligt och mycket allvarligt.

Foto: Mattias Forsberg

SVAPPAVAARA2017-03-22 16:32

Olyckan inträffade vid 18-tiden på tisdagskvällen. En grävmaskin körde på en så kallad dola - en sprängladdning som inte detonerats. Varken föraren eller grävmaskinen skadades, men området spärrades av och genomsöktes. Idag, onsdag, har LKAB inlett sin internutredning och en representant från Arbetsmiljöverket har besökt området.

Läs mer: "Explosionsolycka vid LKAB"

Peter Nordström berättar att man alltid besiktigar det område där man sprängt för att hitta eventuella dolor.

– Men det är omöjligt att se allting. Tyvärr är det så, säger han.

Han förklarar att en dola inte kan gå av om någon skulle råka trampa på den. Det krävs värme och friktion - vilket uppstått när grävskopan tryckte mot dolan. Men Peter Nordström beskriver det som hänt som ett mycket ovanligt och mycket allvarligt tillbud.

– Det hade kunnat sluta i ren och skär katastrof om sprängverkan gått åt ett annat håll. Sprängverkan har gått under skopan, den har inte gått inåt mot hytten till exempel, förklarar han.

Skyddsombudet berättar att man spränger vid Leveäniemi vid två till fyra tillfällen i veckan. Hur många olika sprängladdningar som används vid varje tillfälle varierar.

Av hundra sprängningar, hur många laddningar kan bli dolor?

– Det är inte många. Nog får vi någon dola då och då, men det är inte många gånger per år egentligen, säger Peter Nordström, och berättar att det kan variera lite beroende på vilken sprängmetod som används.

Han fortsätter:

– Sedan har vi hittat gamla dolor som är gamla synder från Leveäniemis början, alltså från 1980-talet. Sådana har vi hittat en hel del. Men det här var ingen gammal, det var en ny. Det ska inte hända, men idag är vi där vi är. Tyvärr har det hänt.

Tidningen frågar hur stämningen är bland personalen vid dagbrottsgruvan och Peter Nordström berättar att ingen känner oro - däremot kanske folk funderar på om man hade kunnat göra något annorlunda. Nu ligger fokus på att utreda vad som gått fel. Som skyddsombud vid dagbrottet kommer Peter Nordström vara delaktig i LKAB:s utredning av händelsen.

– Jag har jobbat i dagbrott sedan 1990 och det här är första gången det händer. Och förhoppningsvis också den sista, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!