Rifat Colak är ägare av Svappavaara restaurang och pizzeria. Matstället är inte det enda näringsstället från Norrbotten som finns med på Facebooksidan "Sunkiga hak i Sverige", men är det nordligaste. På sidan finns nära 200 matställen där medlemmar lagt upp bilder på "Sveriges alla charmigt oestetiska gatukök, pizzerior och hak."
– Jag vet att det finns en sådan sida. Turister som kommer pratar ibland om den. Men jag kan ingenting göra åt utsidan. Den är inte min, säger Rifat Colak, som haft pizzerian i 12 år.
– Jag har renoverat på insidan. Jag har ny pizzaugn och nytt golv här. Alla kunder måste kolla inne, inte ute, säger han med ett skratt.
Svappavaara restaurang och pizzeria har fått många kommentarer när bilden visats i Facebook-gruppen. Kommentarerna syftar på utseendet, "Ser ut som en mardrömslik scen ur Twin peaks", "Var där och tankade förra sommaren. Vågade inte äta där, så blev thaimat i Kiruna istället".
Men väldigt många berömmer pizzorna: "Klart sunkigaste haket i hela Sverige. Men dom har fullständiga rättigheter och jättegoda pizzor... ...Rekommenderar ett besök!" "De har Sveriges bästa pizzor med suovas bland annat...." "Har otroligt bra mat där. Käkade där förra veckan".
Rifat Colek tycker att det är orättvist att restaurangen bedöms från utsidan. Ibland är kunderna också tveksamma inför maten när de sett utsidan. Men de som vågar in brukar ändå bli nöjda.
– När kunderna kommer, till exempel turister, så kollar de där ute och ser att det är "smutsigt" men så kommer de in och kollar och tycker det är bra. De äter pizzorna, vi har mycket ovanpå pizzorna inte bara bröd, så de är nöjda med pizzorna och kommer tillbaka igen. Kunderna gillar maten. Maten finns härinne - inte därute.
Han har ett varierat kundunderlag och han har fullständiga rättigheter och generösa öppettider.
– Jag har många kunder som kommer från Vittangi och Skaulo och LKAB-anställda som bor här i byn. Det är både gamla och nya kunder. Det kommer mycket kunder som jobbar på LKAB Svappavaara som kommer söderifrån som kanske stannar 5-6 månader och jobbar i gruvan och åker tillbaka. Familjer kommer också hit, säger Rifat Colek, som också driver ett näringsställe i Junosuando.