Det var i lördags som en cirka 20 meter lång, 30 meter hög och 10 meter djup bergskiva släppte från den västra bergväggen i LKAB:s dagbrottgruva Gruvberget.
- Vi ser det som ett allvarligt tillbud och vi hade trots allt försökt förstärka berget. Där kan man säga att vi inte hade förstärkt tillräckligt i och med att vi hade ett ras. Vi måste titta ytterligare på det här, säger Peter Söderman, vd på LKAB Berg och betong.
Var det någon fara för personskador?
- Det är en gruva och folk kan röra sig i området men vi hade ingen omfattande verksamhet just där. Hade man haft en väldig otur så hade det kunna inträffa en olycka, säger Peter Söderman.
LKAB kände till att berget var dåligt och därför hade säkerhetsåtgärder vidtagits genom att sätta nät och bultar för att säkra berget. I området pågick ingen brytning för tillfället och ingen person kom till skada. Nu är området avspärrat och Arbetsmiljöverket har påbörjat en utredning.
- I lördags kalvade en del av den väggen ut och det var ungefär tio meter djupt så bultarna vi har förstärkt med har inte nått så pass djupt. Det här är sprickor som har gått bakom den lagda bergförstärkningen, säger Peter Söderman.
Eftersom berget har vissa svaga områden så kommer man ändra brytningen allt eftersom man avsänker berget. Det ska göra att vinkeln på bergväggen blir flackare, vilket man hoppas ska leda till ökad stabilitet.
I början av nästa vecka kommer arbetet med att rensa bort instabilt berg att påbörjas.