Vid 47 satte hon sig på skolbänken

Intresset för kost har hon haft sedan länge och nu ska det även bli hennes yrke.
Vivianne Haapalahti, 50 år och nyutbildad dietist slår fast att det är intresset ? och inte ålder eller aktuellt ar-betsmarknadsläge som ska styra vägvalen.

SVANSTEIN2003-12-24 06:30
1996, då Tullverket sade upp en stor del av sin personalstyrka i Tornedalen, var Vivianne Haapalahti, en av dem som fick gå.<br>Efter studier på Komvux, jobbade hon på ett turistprojekt och kom på den vägen att bli en av arrendatorerna av dåvarande Hälsans Centrum. Kost och hur den påverkar hälsan har alltid intresserat henne och när arrendetiden var över bestämde hon sig för att göra verklighet av planerna att studera till dietist.<br>Prisat examensarbete<br>Efter tre år med veckopendling från hemmet i Svanstein till universitetet i Umeå, kunde hon nyligen kvittera ut bevisen för sin nya yrkesutbildning. Som grädde på moset ? och enligt henne själv oerhört överraskande, fick hon och studiekamraten Linda Backlund ta emot ett stipendium för sitt examensarbete.<br> ? Det är skönt att ha blivit klar med utbildningen, men att också få stipendiet känns otroligt roligt. Jag blev helt överrumplad när de läste upp vårt arbete, berättar Vivianne Haapalahti.<br>Ovanpå detta har hon dess-utom alldeles nyss fyllt 50 år. Själv har hon inte tänkt på den något ovanliga kombinationen att fylla halvsekel och ta ut universitetsexamen.<br> ? Nej, men jag hade i och för sig inte så stort val. Efter de många åren inom tullen var omskolning enda alternativet, om jag ville få arbete inom det jag var intresserad av. <br>Hon minns däremot att det fanns de som undrade vad det var för idé att börja läsa vid hennes ålder.<br> ? Ja, men det var inget som jag brydde mig om. Jag tror i stället att man ska utbilda sig till det man är intresserad av. Ofta så försöker man styra ungdomar att läsa till bristyrken, men när de väl läst klart kan arbetsmarknaden vara död. Det visar sig också ofta att om man valt bort det man egentligen är intresserad av tidigt i livet, så hamnar man där förr eller senare i alla fall, säger Vivianne Haapalahti.<br>Ämnet i hennes examensarbete var patienters upplevelse av kostbehandling och enligt uppgift så var det första gången någon gjort en studie på det temat.<br> ? Det har väldigt stor betydelse för resultatet hur patienten upplever behandlingssituationen, så vi tyckte det var väldigt intressant att studera det, förklarar Vivianne Haapalahti.<br>Hon har ännu inte hunnit sondera arbetsmarknaden. Under praktiktiden har hon dock för-stått att kommunerna inte har egna dietister utan anlitar landstingens för sin rådgivning. Ett exempel där det är viktigt med näringsberäkning är när patienter som behandlats för mag- och tarmsjukdomar skickas till hem-orten för fortsatt vård och kanske har näringstillförsel via slangar.<br>Bra se till helheten<br> ? För den förebyggande vården vore det bra om man satsade mer på kostrådgivning och i behandlingssituationer tror jag att det vore bra om man såg till helheten. Den som behöver hjälp för sin övervikt behöver ändra sin livsstil och det är ofta flera saker som ligger bakom att man äter fel. Ett team bestående av dietist, psykoterapeut och sjukgymnast som man hade i programmet Tjockholmen är ett bra exempel att nyttja även i vardagen, säger Vivianne Haapalahti.<br>Att ha kostinformation i skolor tycker hon vore viktigt, med tanke på de ökande problemen med överviktighet ? men också anorexi hos barn och ungdomar.<br> ? Ungdomar överöses med information om bantning. Det är viktigt att få dem att förstå kostens betydelse för hälsan. Det är mycket bättre att äta rätt och slippa gå till doktorn och få mediciner för åkommor som man hade kunnat undvika genom både rätt kost och mer hälsosamt beteende, anser Vivianne Haapalahti. <br>
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!